Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3445 vizualizări 31 iul 2017

Nu pe Coasta Soarelui, la Marbella, nu pe Coasta de Azur unde are impresionante proprietăţi, ci pe coasta Maghrebului, la Tanger. Acolo se simţit mereu bine – e un fel de a spune, fiindcă regele Salman bin Abdulaziz Al Saud e tot mai şubred, ros de cea mai parşivă dintre boli, Alzheimer.

Marocul îi e a doua casă. Regimul de la Rabat n-ar fi supravieţuit economic fără ajutor saudit, iar regele Muhammed al IV - care duminică a sărbătorit 18 ani de domnie - s-a întrecut mereu în a-şi arăta recunoştinţa.

Vacanţa monarhului saudit în prospăt renovatul său palat din Tanger pare mai austeră decât în ultimii ani: doar vreo 900 de camere rezervate suitei în cele mai luxoase hoteluri, doar vreo 400 de limuzine la dispoziţie şi numai un avion de servitori sosit cu o săptămână înainte ca să pregătească şederea.

Prinţul moştenitor, Muhammad bin Salman, a rămas singur acasă , “pentru a gestiona afacerile statului şi a apăra interesele poporului”, cum se arată în comunicatul oficial.

Bin Salman ocupă, de facto, funcţia de prim ministru (care în Arabia Saudită revine regelui), e viceprim-ministru şi ministru al Apărării. El a declanşat războiul cu Yemenul şi criza cu Qatarul. El, în mai, aşteptând vizita preşedintelui Trump, i-a ameninţat pe iranieni cum n-a mai făcut-o nici un membru al Casei Saud înaintea lui. Atunci, la începutul lui mai, omologul său iranian, ministrul Apărării Hussein Dehghan, i-a răspuns în arabă, pe acelaşi  ton: „Dacă saudiţii vor întreprinde ceva nesăbuit, nu vom lăsa nimic neatins, cu excepţia Meccăi şi a Medinei”.

... De câte ori trebuie să vorbesc despre necoptul fiu al regelui Salman, văd caligrafiat pe aer proverbul „când Allah vrea să distrugă o furnică, face să-i crească aripi”.

Citește și: