Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2184 vizualizări 11 iul 2017

Ca să-i cauţi, azi, nod în papură lui Halep, drept răspuns la grobianismul lui Ilie Năstase manifestat în primăvară, nu mă feresc să o spun, mi se pare o prostie găunoasă, lipsită chiar şi de cel mai sec umor englezesc, „stare” remarcată şi în trecut la confraţii jurnalişti englezi, evident nu numai în materie de sport.

E ca şi când m-ai invita pe mine, tu, englez scorţos, acasă la mata, la ceaiul de la five o’clock, şi înainte să-mi pun zahărul în ceaşcă ai începe să-mi baţi obrazul pentru că tata i-a zis zis de rău, maică-tii, în tinereţe.

Păi, ce ţară cu ştaif, organizatoare de turneu de grand slam, mai eşti şi tu, dacă îţi iei invitaţii la refec pentru că unul din neamul lor a făcut, cândva, o prostie.

Sigur, glumele lui Năstase, în general, sunt proaste şi lipsite „fior spiritual”. Ceea ce nu înseamnă că noi, toţi românii, trebuie să fim confundaţi cu personajul în discuţie, în materie de comportament (anti)social.

Acum, ce să facem?! Să fim supăraţi, până la moarte, pe toţi englezii, pentru că regina Angliei, în loc să-l tragă de mânecă pe Ceauşescu, că e dictator, l-a plimbat cu ditamai caleaşca regală, conferind demenţei sale un soi de legitimitate?!

Deci, să revenim la tenis!

Cu doar câteva ore înainte de partida Simonei Halep cu „Plângăcioasa Konta”, reprezentanta ţării gazdă în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon, presa străină, în special cea din Regat, a declanşat un atac unfair împotriva jucătoarei românce.

În loc să comenteze partida în discuţie, jurnaliştii britanici revin, cu o insistenţă demnă de o cauză mult mai elevată, asupra incidentului de la Constanţa „comis” la meciul de Fed Cup din primăvară, atunci când Konta a părăsit terenul în lacrimi, acuzând că a fost jignită de publicul constănţean şi de Ilie Năstase.

N-aş vrea să mai reiau aici întreaga poveste despre care am mai scris.

Mie, personal, mi s-a părut total neprofesionist ca, după ce l-ai trimis în tribună pe căpitanul nejucător al echipei României – pe bună dreptate -, tu arbitru şi tu observator să întrerupi meciul şi să „dai liber” la vestiar jucătoarei „plângăcioase”, numai şi numai pentru că e uşor „emotivă”. Hai să fim serioşi. Konta dăduse drumul la meci, şi, la finalul primului ghem pierdut, a izbucnit în plâns, ceea ce l-a făcut pe arbitru, „cum a fost el, simţitor” să facă zob tot meciul.

După toate acestea, Năstase a fost suspendat de ITF, jucătoarea engleză s-a plâns că în viaţa ei n-a mai păţit ce a păţit în România, băgându-ne pe toţi în rahat – şoc şi groază -, şi-a avertizat colegii cu privire la ce ar trebui să păţească şi ei, venind în ţara noastră, şi aşa mai departe.

Iar acum, într-o cu totul şi cu totul altă împrejurare, înţeleg că telegraph.co.uk, metro.co.uk, dailystar.co.uk, news.sky.com şi espn.com, acuză publicul constănţean că e nesportiv şi speculează ideea că de o atare atitudine ar putea avea parte şi Halep în meciul cu Konta.

"Ceea ce s-a întâmplat la Fed Cup, când Konta a izbucnit în plâns, rămâne memorabil. Mai întâi un Ilie Năstase cu gura mare a avut o tiradă la adresa lui Anne Keothavong (n.r. căpitanul nejucător al Marii Britanii) şi a lui Konta în timpul confruntării cu Sorana Cîrstea. Apoi publicul român a avut reacţii care au făcut-o pe Johanna să plângă şi să se retragă la vestiare", a scris irishtimes.com.

Mai mult, site-ul amintit o acuză pe româncă de atitudine dezinteresată faţă de subiect, în urma interviului acordat imediat după meciul de ieri cu Azarenka.

"Halep, care a făcut parte din echipa lui Năstase în Fed Cup, nu a vrut să îşi amintească de acel episod, refuzând să comenteze prea mult pe marginea lui. Şi Konta a evitat subiectul, însă limbajul româncei a denotat o atitudine de tipul puiule, nu îmi pasă".

Urât lucru ca fel de fel de jurnalişti-gazdă să-şi ia invitaţii la rost pentru bănuite atitudini, chiar înaintea unor meciuri extrem de importante în care evoluează compatrioate de-ale lor.

Să aibă Konta nevoie de astfel de diversiuni?!

Wim Fissette, fostul antrenor al româncei, actual „profesor” al englezoaicei, spune că eleva sa este o sportivă perfectă.

"Jucătoarea mea chiar nu are slăbiciuni şi poate puncta din ambele părţi ale terenului. Este dificil să găseşti un plan de joc pentru a o învinge. Ştie foarte clar ce trebuie să facă la fiecare minge! Are încredere completă în sine”.

Păi, atunci să le lăsăm pe fete să se exprime pe Central (în sfârşit, deschis şi pentru Halep), mai bine, decât să generăm furtuni inutile, noi chibiţii din tribune!

P.S. Am scris materialul acesta înaintea de începerea meciului, ca să nu fiu acuzat de eventuale frustrări ulterioare…  

Citește și: