Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1703 vizualizări 14 aug 2017

Nu ştiu dacă e o întâmplare, dacă, pur şi simplu, s-a umplut paharul, pe ramură, şi toate indolenţele vechi ale comandanţilor produc, astăzi, efecte vizibile; dacă s-au aliniat tresele (stelele, de) chestorilor care au mai rămas „în salariu”, motiv generator de haos şi derută; sau dacă toate au apărut în luminile rampei în solidar cu ministrul Carmen Dan, această divă a poliţiei autohtone.

N-am idee, dar ceva mai presus de noi toţi se-ntâmplă. Poliţistul şi cetăţeanul se snopesc, parte-n parte, în bătaie, se omoară, în cel mai direct sens al cuvântului, se hărţuiesc în trafic, se iau în băşcălie, uneori se-mpacă, alteori se zdrobesc de caldarâm.

Niciodată, poliţistul nu a fost mai prezent în breaking news-urile televiziunilor de ştiri, decât în aceste ultime două-trei luni. Niciodată, mai mult ca azi, luni, când am avut parte de cel puţin cinci ştiri majore: o sinucidere de poliţist; un episod din remake-ul românesc al lui „Furios şi Iute”, când un „agent-swat” a răvăşit, pe loc, feţele a trei cocalari piteşteni, care l-au trântit pe şosea de pe motor; un alt accident violent, provocat de o maşină a poliţiei, aflată în misiune; un poliţist gelos care îi dă bătaia sezonului nevesti-sii, asistentă pe salvare, din pricină de depistat număr necunoscut în telefonul femeii; şi, evident, capul de afiş – măturarea asfaltului de către poliţiştii de la rutieră, cu un medic de la maternitatea Giuleşti, în zorii primei zile din restul vieţii sale.    

Şi astea, numai azi, ca să nu mai vorbim de poliţistul înjunghiat la Suceava, de puncerul care l-a făcut KO, pe Boureanu, într-o luptă de stradă, după ce şi-a luat un genunchi în boaşe, de megascandalul pensiilor, de megascandalul „salariilor”, de luare şi dare de bătăi, cu capul gol, în diverse spaţii şi incinte, megabonus: de apariţiile, elegante - şi în totală opoziţie cu halul în care arată bună parte din corpul poliţienesc al neamului – ale ministrului Carmen Dan, scene care îmi aduc aminte de apariţiile „electricei” doamne Josepha Cruchot, prin preajma „trupei” de bravi jandarmi din Saint-Tropez.

Una peste alta, totul este un circ, made in Romania.

De ce?! Pentru că toţi politicienii şi-au bătut joc, ani la rând, de poliţistul român (ca să nu mai vorbesc cum şi-au bătut joc de cetăţean); pentru că nu i-au creat cadrul legal în care să-şi facă, ferm şi cinstit, meseria; pentru că nu există proceduri sau sunt anacronice, obosite, rizibile; pentru că nu există armament performant, neletal, dar şi letal, conform numitelor proceduri, obligatoriu în dotare, obligatoriu pentru răspuns la atacuri criminale; pentru că nu există dotări la zi; pentru că nu există statut, pentru că nu există fermitate, conform procedurilor şi nu în afara lor, ca abuz nejustificat de putere; pentru că nu există, întotdeauna, demnitate, probitate profesională, cinste şi corectitudine poliţienească.

Pentru toate astea, poliţistul român nu mai impune, din păcate, respect în societate, situaţie care generează comportamentul inadecvat al unora dintre noi - din păcate, tot mai mulţi -, lipsiţi de simţ civic, fapte ce conduc, uneori, la reacţiile exagerată pe care le vedem. Sigur, vorbesc aici despre cei care încearcă să-şi facă meseria, în matricea ei, şi nu la bunul plac, şi care, din păcate, sunt depăşiţi de situaţie din toate motivele enumerate mai sus.

Evident, se pune întrebarea: este necesar, deontologic, civilizat şi european, să târăşti pe caldarâm, tu poliţist de la rutieră, un om – fie el medic, inginer, agricultor, lăcătuş mecanic – pentru că nu s-a legitimat?

În capul meu de „om al Europei” spun că nu. Refuz să înţeleg astfel de imagini, gesturi, stări. Dar e normal ca tu, medic, inginer etc, să refuzi să te legitimezi, câtă vreme legea spune că asta trebuie să faci? E normal să înjuri, jigneşti, eventual să loveşti, un agent? Dar e normal ca fiecare dintre cele două părţi să ajungă până aici, împreună traversând un fel de no man’s land juridic, amestecat şi tulbure?

Dar dacă fiecare dintre cei doi ar fi ştiut exact ce trebuie să facă şi ce trebuie să păţească dacă nu face?! N-ar fi fost atunci absolut perfect şi predictibil?

Cine n-a văzut filme cu poliţişti americani de la rutieră, să-şi cumpere DVD-uri! Vă sună cunoscut?!

„Prezentaţi-mi actele şi ţineţi mâinile pe volan!”.

„Coborâţi, întoarceţi-vă cu faţa spre autovehicul şi ţineţi mâinile pe capotă!”, în cazul: lipsă acte, comportament recalcitrant, percheziţii.

„Puneţi mâinile la spate!”, în cazul încătuşării din motive: lipsă acte, comportament violent/dubios, deţinere droguri, arme.

Condus la maşina poliţiei, depus în habitaclu, cu protejarea expresă a capului (să nu uite legea în caz de impact, recte cucui; să nu acuze poliţistul de lovire şi alte violenţe).

Drumul la secţie, declaraţii, depunere în arest, reţinere un număr de ore, eliberare pe cauţiune, amendă usturătoare, eventual proces şi alte consecinţe.

E complicat?! Poate doar faptul că nu înţelegem limba. Dar aflu că viitorul poliţist dă, astăzi, examen de admitere la română, o limbă străină şi istorie.

Deci, încă nu-i nimic cu desăvârşire pierdut! 

Citește și: