Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2687 vizualizări 11 mai 2017

La filmul din 1976 al lui Alan J. Pakula mă refer, cu Robert Redford în rolul lui Bob Woodward şi Dustin Hofman în rolul lui Carl Bernstein. Era vorba despre doi jurnalişti de la Washington Post şi afacerea Watergate care l-a doborât pe preşedintele Nixon (cartea publicată de Woodward şi Bernstein în 1974 stă la baza filmului). Watergate a rămas icoana jurnalismului de investigaţie.

Lui Bob Woodward i-am citit apoi toate patru cărţile despre George W. Bush şi m-a dezamăgit amarnic. Lui Carl Bernstein îi mai urmăresc comentariile pe CNN.
Zilele astea, Bernstein se află în Israel. A fost speaker-ul principal al Conferinţei internaţionale despre libertatea presei, de la Ierusalim.

Nici în Israel jurnaliştii n-o duc ca în sânul lui Abraham. Bibi Netanyahu ar fi fericit să nu mai existe decât presă obedientă şi s-a străduit mult pentru asta. Marţi seara a închis  ultimul canal TV de stat. Pretextul – lipsa de eficienţă economică, De fapt, e unul dintre demersurile programului guvernamental de bibizare a presei, iar locul acelei staţii TV va fi luat de o alta, pe placul Puterii.

Bernstein a vorbit la Ierusalim despre misiunea presei de a oferi publicului “cea mai bună versiune a adevărului” care poate fi obţinută. I-a sfătuit pe cei prezenţi să urmărească într-o anchetă jurnalistică nu doar firul banilor, ci şi firul minciunilor.

Apropo de minciuni, Carl Bernstein s-a referit şi la Preşedintele Trump. “Merită respect”, explica lunile trecute la CNN. “Dar asta nu înseamnă că n-ar trebui scos din minciunile lui”.  Luni seara, în faţa ziariştilor din lumea întreagă, a accentuat: “E un mincinos şi un ignorant în materie de istorie a ţării sale, de alcătuire şi condiţii de viaţă ale poporului. Asta nu e o părere – e cea mai bună versiune a adevărului (...). E funciarmente leneş, lipsit de dorinţa de a munci din greu pentru a deveni un mare lider”. (Cea mai bună versiune a adevărului despre preşedintele Americii nu e doar rodul cunoaşterii personale, ci şi al discuţiilor pe care Bernstein le-a purtat cu echipa de producţie a celebrului show  “The Apprentice”).

Rugat în martie, la CNN, să facă o comparaţie cu preşedintele Nixon – supriză: “Richard Nixon a fost un om de departe mai puţin periculos decât Donald Trump (...), a fost un om competent, care a înţeles istoria, a înţeles instituţiile. Nu putem spune acelaşi lucru despre Donald Trump”. La Conferinţa din 8 mai, Bernstein şi-a augmentat judecăţile de valoare: ”Donald Trump suferă de cecitate etică în ce priveşte conflictele de interese, de o intensitate pe care n-am mai întâlnit-o niciodată  la Casa Albă”.

La întrebarea dacă preşedintele Americii ar putea fi pus sub acuzare, eroul jurnalismului de investigaţie a răspuns impecabil: ”Din fericire, nu e treaba mea. Ce e minunat în a fi reporter este că nu ai un glob de cristal. Va trebui văzut care e cea mai bună versiune posibilă a adevărului şi ce vor face cu ea publicul şi autorităţile”.  

Constatând că la prezidenţialele din Statele Unite media n-a făcut decât să panorameze circul în loc să pună întrebări, Carl Bernstein a remarcat şi mutaţiile produse la nivelul publicului: ”Oamenii caută informaţii pentru a-şi consolida ceea ce deja cred, mai degrabă decât să fie deschişi la cea mai bună versiune a adevărului. Ei doresc informaţii care să le susţină valorile ideologice, culturale, religioase şi prejudecăţile cu care s-au căptuşit”.

Citește și: