Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1761 vizualizări 23 sep 2017

Cinci milioane de kurzi irakieni sunt chemaţi luni la referendumul pentru independenţă. Cei din diaspora au început votarea electronică de astăzi. Observatorii internaţionali sunt deja în capitala provinciei, Erbil.

La marele miting de ieri, unde zeci de mii de oameni au marcat încheierea campaniei, preşedintele Masud Barzani a răspuns presiunilor internaţionale de anulare a referendumului  asigurând că nimeni nu trebuie să se teamă de instabilitate în regiune, că negocierile cu Bagdadul referitoare la teritoriile în litigiu şi la petrol (Kirkuk) se vor desfăşura paşnic şi că brava armată kurdă, Peshmerga, va continua până la capăt lupta cu autointitulatul Stat Islamic.

În discursul rostit şi cu gândul la prezidenţialele programate pe 1 noiembrie, Barzani a istorisit mulţimii prezente, nu fără tâlc, un episod petrecut în anul 2006 – întâlnirea cu preşedintele George Walker Bush, la baza aeriană irako-americană Ayn al-Asad din guvernoratul vestic Al Anbar.

“[George W. Bush] mi-a spus: Noi, texanii, şi locuitorii regiunii Kurdistan avem multe lucruri în comun. Şi unii şi alţii avem propriile noastre drapele şi avem petrol. Suntem curajoşi şi inteligenţi. Credem că suntem puternici cu Washington D.C., iar voi, cei din regiunea Kurdistan, sunteţi puternici cu Bagdadul. I-am replicat: Dragă domnule preşedinte, dacă Washington D.C. le-ar fi făcut texanilor ceea ce a făcut Bagdadul împotriva populaţiei din Kurdistan în cursul istoriei, Texasul nu s-ar fi întors niciodată la Washington D.C.”.

Preşedintele Barzani a continuat, electrizând masele: “Unde pe pământ veţi găsi o naţiune care să fi fost masacrată în mai multe rânduri, asupra căreia să fi fost întreprinse campanii de genocid, care i-au ucis peste 182.000 de oameni şi i-au distrus mii de sate? După tot ce li s-a întâmplat kurzilor, liderii lor au privit spre autorităţile de la Bagdad ca spre nişte fraţi şi le-au cerut să le fie parteneri. Dar ei ne-au insultat şi ne-au reproşat că trăim pe cheltuiala lor!”.

În ciuda retoricii barzaniene, Kurdistanul irakian beneficiază de o solidă autonomie politică şi militară, câştigată sub umbrela Statelor Unite, începând cu Războiul din Golf şi terminând cu invazia americană din 2003, când kurzii au luptat împotriva călăului lor Saddam Hussein, cucerind oraşul Mosul, de unde s-au retras, dar şi zona petrolieră Kirkuk pe care nu mai au de gând s-o cedeze. Din Kirkuk ar putea veni, după referendum, destabilizarea de care se teme comunitatea internaţională.

Citește și: