Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1753 vizualizări 14 mai 2017

„Opoziţia”, mereu surprinzătoare, ne dă noi motive de relaxare, gen: „Dormiţi în linişte, Dreapta veghează la căpătâiul dumneavoastră!”.

De astăzi, lucrurile au intrat pe făgaşul lor normal, după o perioadă de minicriză.

Nicuşor Dan s-a ales/reconfirmat preşedinte al USR cu o majoritate zdrobitoare - 173 voturi, faţă de celelalte 78, adunate la un loc de toţi contracandidaţii săi.

(Ca o paranteză, vă daţi seama ce aglomeraţie a fost la vot…).

S-au ales, de asemenea, împărţind acelaşi număr important de voturi, şi vicepreşedinţii. De acum, nimeni nu-l mai deranjează pe Nicuşor, întrucât, nici Ghinea, nici Armand - oamenii care l-au rugat cu cerul şi cu pământul să-l aducă pe Cioloş în partid - n-au prins loc mai în faţă (recte, pe rândul vicepreşedinţilor).

În consecinţă, Nicuşor Dan, rămas „singur”, se gândeşte să-l facă premier pe Cioloş, în guvernul său fantomă: ”La sfârşitul anului 2018 trebuie să venim cu un guvern din umbră. Când USR va lua această decizie, se va uita în interiorul său şi exteriorul său la persoanele cele mai competente. Am propus şi voi milita ca în Biroul Naţional să fie respectat un calendar de un an şi jumătate pentru elaborarea unui program politic complet al USR pentru România. La sfârşitul acestui proces, vom selecta dintre toţi oamenii care au participat la dezbaterea pe program, persoanele cele mai competente pentru fiecare domeniu, şi persoane pentru primul-ministru. În dezbaterea pe program vom invita oameni din societate care cunosc diferitele domenii şi în componenţa acelui guvern din umbră pe care propun să îl anunţăm, nu excludem să avem oameni din exteriorul USR. Dacian Cioloş nu este exclus, nici el”, a anunţat Nicuşor Dan, potrivit Mediafax.

Deci, cam pe la Halloween-ul lui 2018, fantoma USR va fi definitivat un program fantomă pentru România, care va fi pus în operă de un guvern fantomă, posibil condus de Dacian Cioloş, în carne şi oase.

Ca să fiu sincer, mă tem că e prea târziu. Nu în sensul că ar fi prea târziu în 2018, ci că Dan s-a convins prea târziu că i-ar fi bun, la o adică, şi Dacian Cioloş.

Pentru că fostul premier tocmai şi-a lansat ONG-ul Platforma România 100, care înseamnă, potrivit comunicatului de prezentare, "o mişcare cetăţeneasca, deschisă, activă, care are ca obiective transformarea mediului civic şi politic românesc şi atingerea adevăratului potenţial de dezvoltare a României".

Cioloş i-a invitat pe doritori să se înscrie în mişcarea sa pe site-ul www.ro100.ro.

Vestea proastă este că printre cei deja înscrişi în echipă apar şi actuali membri şi parlamentari USR şi PNL.

Încă nu e bai, pentru proaspăt realesul preşedinte al USR şi viteza sa de reacţie, însă, în vederea unei eventuale transformării a ONG-ului fostului premier într-o altă formă de exprimare politică, ar putea fi nevoie ca, în iarna lui 2018, Nicuşor Dan fie să preia frâiele guvernului fantomă, fie să se împrietenească cu nedoritul Cioloş într-un fel sau altul – prin alianţă, prin fuziune… prin absorbţie -, posibil, inclusiv, la o vânătoare de fantome…

Citește și: