Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2634 vizualizări 21 sep 2017

Firea spune, astăzi, încercând o scuză sui-generis (după ce, ieri, ne-a băgat în sperieţi, pe parcursul unei „campanii de imagine”, în care ne-a vorbit cu responsabilitate despre „furtuna puternică, ce urma să lovească Bucureştiul şi judeţul Ilfov”, cerându-ne, pentru asta, închiderea şcolilor la ora 17.00, şi a uşilor caselor celor care nu au treabă prin oraş, ulterior): „Este de preferat - chiar dacă este o neplăcere şi o recunosc şi îmi cer scuze personal - să stai în trafic, decât să fii surprins pe stradă de o furtună puternică declanşată de un ciclon, pentru că s-ar fi putut pierde vieţi omeneşti. Întotdeauna voi acţiona conform legii şi nu mă voi lăsa influenţată de anumite critici. Am înţeles că nu toată lumea mă iubeşte, dar toată lumea trebuie să respecte instituţiile”. (Dar care instituţii? Pentru că, Nota Bene, cele abilitate, de exemplu ANM, au emis cod galben de ploi şi vânt?!).

Aşa că Buşoi îi răspunde: „Doamna Primar Ciclon, terminaţi cu gargara!”. Apoi continuă: "Prin prestaţia legată de avertizarea de „ciclon”, doamna primar a atins limita maximă a spectacolului mediatic pe care îl oferă de 500 de zile. De teamă că vremea rea va scoate la iveală abrambureala din conducerea oraşului, doamna Firea a  creat o ambrambureală şi mai mare, la televizor.

Primarul General a produs un haos organizat în scop propagandistic, iar urmarea concretă a furtunii mediatice a fost blocarea Capitalei şi un trafic haotic, la supraplin, în care dacă s-ar fi manifestat fenomenele anunţate de doamna Firea, s-ar fi produs cu adevărat nenorociri”.

Ca să vezi! Exact la asta mă gândeam şi eu, ascultând ce spune primăriţa.

Păi, cum vine aia „Este de preferat să stai în trafic, decât să fii surprins pe stradă de o furtună puternică declanşată de un ciclon, pentru că s-ar fi putut pierde vieţi omeneşti”?

Din nenorocire, vieţi omeneşti s-au pierdut şi în aceste condiţii, mult mai blânde decât cele din vestul ţării. Dar, dacă am fi avut parte, cu adevărat, de un ciclon? Ar fi fost, totuşi, mai bine să stăm blocaţi în trafic, decât să ne adăpostim pe undeva?

Mă întreb, tot mai des, dacă unii dintre noi mai avem proprietatea termenilor; dacă mai avem un strop de imaginaţie; dacă mai avem vreo urmă de intuiţie.

Într-un oraş cu traficul Bucureştiului, în care nu e nevoie de nici un cataclism, ca să fie, cvasiblocat, cotidian – şi să nu mai vorbim de zilele în care se abate câte o ploicică asupra sa -, primarul nu s-a gândit, nici un moment, ce poate înseamnă să scoţi toate maşinile, pe străzi, în acelaşi timp?

Şi dacă Firea nu are imaginaţie, nu i-a spus niciun consilier „Doamnă, dumneavoastră ştiţi cum se vede Bucureştiul, dinspre Voluntari, când vine apa la vale?!”.

Cum să fie mai bine ca, pe timp de ciclon, să stai în trafic, decât pe stradă?! Căci, de pe stradă, mai ai, uneori, şansă să scapi de copacii netoaletaţi de primărie, dar dintr-un ambuteiaj „înecat” de potop – ferească-ne Dumnezeu – cum te scapi?

Vorba aceluiaşi Buşoi: „Fluidizarea traficului este cea mai stringentă problemă la suprafaţă a Bucureştiului. (…) Primarul a spus că va fluidiza traficul…”.

Vezi, domnule Buşoi, că eşti cârcotaş?

Păi, ce a vrut să spună primăriţa când a zis: „Mai bine în trafic, pe timp de ciclon!”? Nu că a găsit, în sfârşit, soluţia fluidizării?

Citește și: