Publicat

3

septembrie

2017

19:30

10316

vizualizări

Dragnea, Tudose şi Ţara Neghiobilor

Simpatici amândoi. Epici gen.

Dragnea, Tudose şi Ţara Neghiobilor

Simpatici amândoi. Epici gen.

Şi seamănă copy-paste cu Vulpoiul şi Cotoiul care într-o zi i-au tăiat calea unui băieţel de lemn. “Vulpoiul, care era şchiop, mergea sprijinindu-se de Cotoi, iar Cotoiul, fiind chior, se lăsa să-i arate Vulpoiul drumul”. Aveau un plan. L-au numit: Îndrăzneşte să Crezi.
 
“- Vrei să-ţi înmulţeşti banii?
- Cum?
- Vrei tu, ca din ăştia cinci bani de aur să faci o sută, o mie, două mii?
- În ce fel?
- Foarte uşor. În loc să te întorci acasă, hai cu noi.
- Unde să merg?
- În Ţara Neghiobilor.
Pinocchio se gândi puţin, apoi replică hotărât:
- Nu, nu vreau să merg (...).
- Aşadar, zise Vulpoiul, vrei cu orice preţ să te întorci acasă? Umblă sănătos şi cu atât mai rău pentru tine.
- Cu atât mai rău pentru tine! repetă Cotoiul.
- Gândeşte-te bine, Pinocchio, tu dai cu piciorul norocului.
- Norocului! adăugă Cotoiul.
- Cei cinci bănuţi de aur ai tăi, mâine ar spori la două mii.
- Două mii! repetă Cotoiul.
- Dar cum e cu putinţă una ca asta? întrebă Pinocchio, cu gura căscată de uimire.
- Te lămuresc eu numaidecât, zise Vulpoiul. Trebuie să ştii că în Ţara Neghiobilor se află o câmpie binecuvântată, care se cheamă Câmpia Minunilor. Ai să sapi acolo o gropiţă, unde o să pui, de pildă, un ban de aur. Astupi gropiţa cu pământ. O stropeşti cu puţină apă de izvor, arunci peste ea o mână de sare, şi seara te duci frumuşel să te culci. În vremea asta, peste noapte, banul încolţeşte, iar dimineaţa când te scoli, întorcându-te în câmpie, ce găseşti? Găseşti un pom încărcat cu atâţia bani de aur, câte boabe are spicul grâului în luna lui Cuptor.
- Deci, întrebă Pinocchio din ce în ce mai uimit, dacă mi-aş sădi aceşti cinci bănuţi, a doua zi dimineaţa câţi bani aş găsi?
- Socoteala e cât se poate de simplă, răspunse Vulpoiul. Poţi s-o faci pe degete. Pune că fiecare ban o să-ţi aducă cinci sute. Înmulţeşte  cinci sute cu cinci şi ai să vezi că a doua zi dimineaţă o să găseşti în buzunar două mii cinci sute de bani lucioşi şi sunători.
- O! Ce minune nemaiauzită! strigă Pinocchio, începând să danseze de bucurie. De îndată ce-mi adun banii, îmi opresc pentru mine două mii şi ceilalţi cinci sute am să vi-i dăruiesc vouă, la amândoi.
- Nouă? strigă Vulpoiul, prefăcându-se că a fost jignit. Să ne ferească Dumnezeu!
- Să ne ferească! repetă Cotoiul.
- Ce fiinţe cumsecade! se gândi în sinea lui Pinocchio”.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
SUA stau pe un butoi cu pulbere! Donald Trump, făcut PRAF de cine se aştepta mai puţin. Declaraţiile fac înconjurul planetei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info