Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1524 vizualizări 24 iul 2017

Din 1987, Vaticanul nu mai numise un arhiepiscop ne-arab ca administrator apostolic, clerul fiind în majoritate de origine  levantină.

Mai mult, franciscanul Pizzaballa era cunoscut ca un subtil ebraist, tobă de carte ca un rabin şi, prin urmare – au concluzionat cei de acolo - favorabil evreilor şi statului Israel.

Ultimele evenimente din Ierusalim, protestele şi ciocnirile de la moscheea Al-Aqsa, descoperă tuturor în Pierbattista Pizzaballa un înalt ierarh nepărtinitor, obligat să-şi execute  echilibristica pe un butoi cu pulbere. .

Comunicatul Patriarhatului Latin de Ierusalim, dat publicităţii în primele zile ale diferendului, când forţele de ordine închiseseră moscheea, a stârnit profundă nemulţumire în rândul oficialităţilor israeliene. Din două motive. Primul că nu menţiona incidentul sângeros care a declanşat evenimentele. Dar monseniorul Pizzaballa n-a văzut nici o legătură, considerând că nu s-ar fi impus măsura unei pedepse colective pentru crima a trei fanatici. Al doilea – că se referea la Muntele Templului (cum îi spun evreii) invocându-l cu numele arab Haram Ash-Sharif (Sanctuarul Nobil).

Patriarhatului Latin de Ierusalim (a cărui jurisdicţie cuprinde Israelul, Palestina şi Iordania) Papa Francisc i-a numit un excepţional întâistătător. Unul care, în mijlocul suspiciunilor cronice din zonă, nu poate fi suspectat de nimic.

La vizita apostolică din 2014 a Suveranului Pontif în Locurile Sfinte a fost prezent şi Pizzaballa. Pentru toamnă, se pregăteşte o a doua vizită a Papei Francisc, care va cuprinde probabil şi Gaza (unde, la presiunile lui Mahmud Abbas, guvernul Netanyahu furnizează populaţiei curent electric două ore pe zi). După Liturghia de ieri, Papa le-a mărturisit  credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântului Petru: “Urmăresc cu nelinişte gravele tensiuni şi violenţele din aceste zile de la Ierusalim. Simt nevoia să fac un apel, din inimă, la moderaţie şi dialog, pentru ca Dumnezeu să le inspire tuturor soluţii de reconciliere şi de pace”.

Citește și: