Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1602 vizualizări 23 aug 2017

Şi după convorbirea relaxată cu omologul său, mitropolitul Ilarion, “ministrul de Externe” al Bisericii Ruse, şi după dialogul cu şeful diplomaţiei, Serghei Lavrov, şi după întâlnirea cu Preafericitul Kiril, şi astăzi după întrevederea oficială cu preşedintele Putin, cardinalului Parolin şi oficialilor-gazdă li s-a pus aceeaşi întrebare: când va vizita Rusia Suveranul Pontif?

Răspunsul a fost diplomatic ocolit, dintr-un motiv simplu: nu întreg Sinodul, nu tot clerul, nu toţi credincioşii sunt pregătiţi să-şi reprime prejudecăţile (ocolesc cu bună ştiinţă cuvântul ”ură”, deşi opozanţii, nu puţini, ai Sinodului Panortodox din Creta au criticat vehement deschiderea ecumenică spre ”papistaşi”). Mentalităţile evoluează exasperant de greu; nici Patriarhul Kiril, nici peşedintele Putin n-au fost scutiţi zilele acestea de critica furibundă a unor cercuri monahale fundamentaliste.

Prima vizită a unui Secretar de Stat al Vaticanului în Rusia s-a petrecut în urmă cu 18 ani şi a fost cât se poate de discretă, cardinalul Angelo Sodano participând atunci la sfinţirea catedralei romano-catolice din Moscova. Înainte cu doi ani, relaţiile dintre cele două Biserici se mai detensionaseră şi a fost cât pe ce ca Patriarhul Alexei al II-lea să se întâlnească - dar pe teritoriu neutru, la Viena – cu Papa Wojtyła.

Cu atât mai minunat, mai plin de curaj, în ciuda opoziţiei Bisericilor-surori, se arată acum a fi fost gestul Patriarhului Teoctist de a-l primi cu braţele deschise frăţeşte, în mai 1999, pe Papa Ioan Paul al II-lea, în prima şi singura vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.

Citește și: