Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2443 vizualizări 20 aug 2017

A fost cel mai iscusit interpret de sondaje – un creator de şcoală. A fost un manipulator de geniu. A pipăit istoria ca nimeni altul.

Arthur J. Finkelstein – personaj de o discreţie cum nu mai găseşti în lumea consilierilor  – lasă în urmă zâmbetul sarcastic, accentul de evreu născut în Brooklyn şi meritul de a fi adus la putere un lung şir de politicieni,  de la Nixon şi Reagan, la Netanyahu şi Viktor Orban.

Cred însă că s-a stins văzând cum ultima sa mare, genială, manipulare îi cam scapă de sub control.

Când Netanyahu a avut nevoie de un ţap ispăşitor, Finkelstein i l-a găsit în persoana lui George Soros. Când Viktor Orban (fost bursier al lui Soros, dar nu mai contează, un strateg politic pur sânge nu se încurcă în astfel de amănunte) a avut mare nevoie de un ţap ispăşitor, Finkelstein n-a trebuit să caute prea mult: i l-a găsit tot în persoana lui George Soros. Viktor Orban l-a plasat pe Soros şi idolului său, Vladimir Putin. Apoi, o serie de papagali politici din Est l-au preluat şi ei pe Soros ca ţap ispăşitor ideal. Nici n-a fost greu - ideile, sintagmele deştepte ale lui Finkelstein mişună demultişor în regiune, distribuite cu vervă de el însuşi – în Ucraina, în Bulgaria, în Cehia, în România – sau de discipolii săi.

Demonizarea lui George Soros a căpătat o turnură grotescă în momentul în care cohorte de lideri au declarat război unui singur om – octogenarul cinic (la fel de cinic ca Finkelstein) şi rapace, făcându-l răspunzător de toate belelele care s-au abătut în ultimele decenii asupra popoarelor lor, când pacostea au fost chiar ei înşişi, liderii.

Pariez că discipolii lui Finkelstein nu au pregătit un ţap ispăşitor de rezervă, pentru momentul când, asta-i viaţa, George Soros nu va mai fi nici el.

Povestea palpitantă ar putea începe curând, dar n-a fost încă descâlcită. În campania electorală a preşedintelui Americii, brokerul de putere al Republicanilor a zăbovit o vreme la Budapesta, la clientul său Orban. Viktor Orban - primul şi singurul lider european care şi-a exprimat sprijinul pentru candidatul Donald J. Trump. Pe la Budapesta s-au perindat şi unii dintre consilierii candidatului. Dacă investigaţiile FBI n-ar fi restricţionate la teritoriul Statelor Unite, ar putea avea surpriza să constate că “dialogul” cu ruşii s-a purtat pe teritoriul Ungariei. 

Citește și: