Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1500 vizualizări 10 sep 2017

Protagonistul noului scandalul e fiul prim ministrului, Yair Netanyahu.

Pe 8 septembrie, în ziua când Procurorul General a anunţat că va încheia rechizitoriul împotriva Sarei Netanyahu şi o va trimite în faţa Justiţiei, la ora 17.22, Yair o publicat pe contul său de  Facebook, unde semnează Yair Hun, o caricatură antisemită sub titlul “Lanţul trofic”. Mesajul caricaturii -  binecunoscută pe reţelele de socializare ale adepţilor antisemiţi ai teoriilor conspiraţioniste – este că evreii şi masonii conduc lumea (spre dezastru). Yair a adaptat desenul, adăugându-i - pe lângă figura lui George Soros, capul răutăţilor şi simbolul reptilienilor (evreii care i-ar susţine pe masoni) - imaginea lui Ehud Barak, fost prim ministru şi ministru al Apărării, cel mai decorat general israelian în viaţă, un critic acerb al premierului Netanyahu, imaginea lui Meni Naftali, fostul administrator al reşedinţei din Ierusalim a soţilor Netanyahu, martor al acuzării în dosarul Sarei şi imaginea lui Eldad Yaniv, unul dintre liderii protestelor săptămânale anti-corupţie.

Când Haaretz a publicat informaţia despre postarea crunt antisemită a lui Yair Netanyahu şi despre faptul că a fost susţinut în demersul său de încurajările unui fost şef al Ku Klux Klan, fiul părinţilor săi n-a găsit o replică mai bună decât să-i facă...  antisemiţi pe jurnalişti.  

Ehud Barak a răspuns rapid şi dur postării care îl viza direct: “Asta aude băiatul acasă? E o boală mentală moştenită sau contractată spontan? Nu contează. În orice caz, ar trebui să-i finanţăm psihiatrul, în loc să-i finanţăm agenţii de pază şi şoferul”. Yair Netanyahu n-a găsit alt răspuns decât obrăznicia de a-l întreba pe Barak dacă e beat.

Opinia publică israeliană e stupefiată de faptul că o astfel de caricatură antisemită poate fi distribuită de chiar fiul prim ministrului.

Yair Netanyahu nu e la prima gafă din acelaşi registru. Cu câteva săptămâni în urmă, a susţinut entuziast (într-o altă postare, pe care, spre deosebire de aceasta, a şters-o la câteva ore) declaraţia revoltătoare a  preşedintelui Trump în legătură cu ciocnirile de la Charlottesville, în care i-a pus pe acelaşi plan etic pe neonazişti şi pe şovini cu cetăţenii oneşti.

În context ar fi de reamintit şi faptul că premierul Netanyahu, care ocupă şi portofoliul Externe, s-a făcut că nu bagă de seamă, ba chiar a încurajat discret, campania violent-antisemită a guvernului maghiar împotriva lui George Soros.

Citește și: