Publicat

8

ianuarie

2017

19:19

7344

vizualizări

Ge(r)opolitica. Constantin Degeratu: "Scutul antirachetă nu ne apără de nimic"

În prima zi a anului observam că noua administraţie americană va fi mai puţin interesată de zona noastră, lăsându-l pe Vladimir Vladimirovici să-şi facă jocurile.

Ge(r)opolitica. Constantin Degeratu: "Scutul antirachetă nu ne apără de nimic"

În prima zi a anului observam că noua administraţie americană va fi mai puţin interesată de zona noastră, lăsându-l pe Vladimir Vladimirovici să-şi facă jocurile.

Câteva zile mai târziu, un fost director CIA, Michael Morell (în ale cărui judecăţi de valoare nu cred până la capăt), a afirmat, într-un interviu, că e foarte posibil ca Putin să îi ceară lui  Trump, în prima întâlnire bilaterală, stoparea proiectelor antirachetă din România şi Polonia. Celebrul scut de la Deveselu devine astfel obiect de negociere.

Ieri, într-o emisiune la Realitatea TV, generalul Constantin Degeratu, fostul Şef al Statului Major, s-a referit şi la scutul antirachetă de la Deveselu (la a cărui activare, în mai anul trecut, preşedintele Iohannis se remarcase printr-o absenţă ostentativă).

Declaraţiile generalului Degeratu te îngheaţă: “Sincer, acuma nu mai e nimic de făcut. Am sperat ca, prin aceste alegeri, să înţelegem în ce moment ne aflăm. Noi, românii, la ora actuală (...) nu înţelegem în ce moment ne aflăm. Nu suntem într-o stare care să corespundă cu programul de guvernare (...). Nu contăm, nu existăm în exterior. Am externalizat complet răspunderea – şi decizională, şi acţională – pentru securitatea naţională şi pentru apărare (...). Scutul este parte a politicii de confruntare. Noi nu ştim în ce joc am intrat cu acest scut. Degeaba îl avem la ora actuală, pentru că n-am făcut ceea ce trebuia să facem după aceea, adică o capacitate de apărare corespunzătoare. Noi nu ştim ce rost are scutul acesta aici. A avut un rost în politica de contraproliferare americană, vizavi de Iran. Acel lucru s-a încheiat, practic s-a cam încheiat. Ce vrem de la el? De ce este supărată Rusia că e aici? Noi înţelegem de ce? Pentru că abia atunci înţelegem că suntem cumva în poziţia Cubei. Deci, se montează o criză a rachetelor din Cuba. Scutul ăsta poate să plece mâine, pentru că este din cheltuieli de contraproliferare. Nu are nici o legătură cu apărarea, din punctul nostru de vedere. Nu ne apără de nimic”. 

Leitmotivul “nu înţelegem”  se referă, desigur, la diplomaţia românească – aceea care în ultimul sfert de veac a lipsit cu desăvârşire. Politica externă a României continuă s-o facă Serviciile Secrete.  

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Veste neaşteptată primită de Simona Halep pentru US Open: ”Avem de rezolvat nişte probleme judiciare!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info