Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
28800 vizualizări 23 aug 2017

Astăzi, pe la orele prânzului, aflam de la A3, via Marius Pieleanu, că Sorin Grindeanu va fi numit consul. „Din informaţiile pe care eu le am, i se va face o propunere de consul, nu ştiu ţara. Nu ştiu dacă e o înţelegere dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, e intenţia conducerii partidului, de a i se oferi o funcţie de consul. Miza pentru PSD e simplă: vorbim despre o organizaţie relativ puternică, cea de Timiş, care e aproape de Sorin Grindeanu, e vorba de un număr de deputaţi şi senatori din Timiş care la o posibilă moţiune de cenzură ar fi putut vota împotriva Guvernului PSD. E vorba de un exerciţiu de forţă pe care-l face Liviu Dragnea cu succes, de a închide şi această problemă internă, disfuncţie a partidului, printr-o soluţie elegantă” a povestit sociologul.

În poveste l-am recunoscut pe Dragnea, revenit la vechile sale abilităţi, inclusiv acelea de a-i convinge până şi pe „morţi” să fie cu el.

Ce spune Pieleanu după fonfleu (aşa cum avea să se dovedească a fi „ştirea” iniţială) este - nu numai în situaţia în care fostul premier muşca momeala de a fi consul, ci în toate celelalte ipostaze în care „foamea politică” îl va fi făcut să înghită vreo momeală – absolut corect.

Versat şi versatil, lui Dragnea nu-i mai rămăsese nimic de făcut, pentru a evita declanşarea unui scandal în partid, pe la începutul toamnei, decât să desprindă veriga slabă din lanţul de iubire Ponta-Constantin-Grindeanu. În consecinţă, l-a invitat pe „bănăţean” la o rundă de negocieri siropoase, în care l-a fezandat ca pe un curcan pregătit de Ziua Recunoştinţei, cu un pumn de „mirodenii” aiuritoare.

Iată ce a spus noul „Acesta-sunt-adevăratul-eu”, după întâlnirea cu părintele său politic: ”Am avut o discuţie constructivă şi, deopotrivă, amicală. S-au spus foarte multe lucruri. Nu cred că a trecut cu totul peste ceea ce s-a petrecut, dar a arătat multă înţelegere. Mi-a vorbit despre tinereţe şi despre tentaţii, despre loialitatea faţă de partid şi despre datoria faţă de ţară. Aş zice că mi-a vorbit părinteşte. Sper că ceea ce s-a întâmplat îmi va aduce un plus experienţei politice, un plus pe care îmi doresc să-l folosesc în continuare în interiorul partidului.

Regret că nu am reuşit să am o comunicare mai bună cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în timpul mandatului meu. În condiţiile unui front deschis al partidului cu forţe care vor să-l slăbească, acest lucru ar fi fost de natură să ne întărească.

Când doi oameni maturi care îşi doresc stabilitate pentru această ţară stau din nou la aceeaşi masă, este clar că îşi doresc amândoi un partid puternic şi nedivizat care să guverneze spre binele cetăţenilor”.

Hai că ăsta „nou” e, cu desăvârşire, obedient!

Păi, ca să vii tu, acum - după ce te-a trecut Dunărea pe la Turnu Măgurele, şi el şi toţi ai lui, că „eşti disperat”, „că eşti terminat”, că eşti baricadat”, „tupeist”, „sereist”, „conţopist”, „pontist” şi „liber-schimbist”, şi după ce tu i-ai replicat că duce ţara de râpă, că e dictator, oportunist şi teldrumist -, să declari, ca o mimoză: „Când doi oameni maturi care îşi doresc stabilitate pentru această ţară stau din nou la aceeaşi masă, este clar că îşi doresc amândoi un partid puternic şi nedivizat care să guverneze spre binele cetăţenilor”, e binişor penibil.

Apoi, întreb şi eu, oarecum derutat – tu pe ce stil îţi doreşti să guverneze partidul, pe stilul tău sau pe stilul lui Dragnea, pe care l-ai criticat la sânge?!

Că despre stilul lui Ponta, m-am lămurit că nu-ţi place…

Citește și: