Clarice DINU
Clarice DINU
61309 vizualizări 15 iun 2017

Cei care, orbiţi de ura faţă de liderul PSD, s-au grăbit să-l aplaude pe premier pentru curajul său sunt, cel puţin pentru moment, într-o gravă eroare de interpretare a gestului său politic. Sorin Grindeanu nu are curaj deloc. Dacă avea, îşi dădea demisia în februarie, dându-i peste nas lui Liviu Dragnea cu OUG 13. Nu a făcut-o şi a intrat în gaşca #noapteacahoţii, de bună voie şi nesilit de nimeni, gaşcă în care s-a simţit bine până acum.

Iar măsură onestităţii lui Sorin Grindeanu a venit joi la prânz, când l-a numit şef la SGG, pe Victor Ponta, prim-plagiator al ţării, cercetat în două dosare penale şi prieten de suflet al fugarului Sebastian Ghiţă.

Piesele de puzzle încep să facă tabloul complet al unei crize care marchează o premieră în politica din ultimii 25 de ani: un premier care va fi dat jos prin moţiune de cenzură de propriul partid. 

În orice societate politică normală, atunci când partidul care te-a numit - repet numit, căci Grindeanu nu a fost ales în funcţia de premier - îţi retrage sprijinul politic, îţi dai demisia. Faptul că Sorin Grindeanu nu a făcut-o, interpretând un sinistru stand-up comedy, punând condiţii aberante precum aceea ca Iohannis să numească înainte un premier, confirmă ceea ce până acum era doar teorie: Grindeanu a fost „un cal troian” în partid, cum a spus chiar azi şeful PSD Cluj, Horia Nasra. 

Cal troian al cui? Gabriela Firea sugera că al Sistemului, unde Grindeanu a căutat să-şi asigure spatele. Sistem care, din motive de această dată subiective, nu găseşte o cale de înţelegere cu PSD-ul lui Liviu Dragnea. Dar această teorie va rămâne să ne-o confirme timpul sau Liviu Dragnea.

Până atunci, evident pare pregătită o rupere a PSD. Decizia lui Grindeanu de a şi-l trage aproape pe Victor Ponta, contestatar al lui Liviu Dragnea şi apropiat al lui Daniel Constantin, care tocmai şi-a făcut partid, este un argument în această teorie. De altfel, şi Liviu Dragnea ia în calcul o astfel de mutare, de vreme ce i-a propus PMP-istului Eugen Tomac un post de vicepremier ceea ce se traduce prin faptul că încearcă să acopere un gol în majoritatea parlamentară. 

Pe surse, circulă acum, haotic, informaţii cum că Grindeanu, rămas singur în Palatul Victoria, încearcă să-şi refacă echipa, împărţind posturi în dreapta şi în stânga. Niciodată nu ai de unde să ştii, însă ar fi absolut aberant ca preşedintele Klaus Iohannis să intre într-un astfel de joc. 

Este una dintre puţinele împrejurări când sunt de acord, principial, cu soluţiile adoptate de PSD: excluderea lui Sorin Grindeanu şi depunerea unei moţiuni de cenzură. Pentru că altă cale nu e. 

Dincolo de personajele în cauză, insalubre cum spuneam la început, cei care acum sar în apărarea lui Grindeanu, fie ei din opoziţie, presă, Facebook, anulează practic un principiu de bază al politicii: un guvern funcţionează atâta vreme cât are susţinere politică. 

Când se va fi trezit din sevraj, gaşca de susţinere ad-hoc a lui Grindeanu îşi va da seama că eroul ei de peste noapte este, de fapt, aceeaşi marionetă. Doar păpuşarul e altul. 

 

 

Citește și: