42 vizualizări 2 nov 2009

Ştirile despre gripa porcină au îmbolnăvit la cap milioane deromâni. Simptomele sunt extreme, mergând de la "o prostie, trece cuvin fiert" până la "văleu, o să ne ia dracu pe toţi". Apariţiaacestor contraste are o explicaţie simplă. În România, despre gripaporcină se vorbeşte mult şi prost. Adriean Videanu, aşa-zisulministru al Sănătăţii, tace ca o bordură. În schimb, facedeclaraţii după declaraţii secretarul de stat Streinu-Cercel. Acum,o fi profesorul doctor Cercel un excelent specialist, dar e uncomunicator groaznic.

Două zile, nimeni n-a înţeles dacă virusul ăsta AH1N1, care aatacat România, are fraţi sau are coadă, adică are un v mic lasfârşit, că în comunicate apărea când unu', când altul. Ieri ne-amlămurit, sunt metodologii şi notări diferite şi, oricum, nu maicontează că nu avem vaccin. Institutul Cantacuzino lucrează, dartestele se vor termina peste o lună. După aia, doctorulStreinu-Cercel a mai dat o chiflă. În aceeaşi intervenţie spune cusubiect şi predicat că "Nu înţeleg de ce facem atâta caz", caimediat după aceea să vorbească despre scenariul cu 20.000 de morţiîn România, care e minim, "e mizilic". La aşa vorbe, mulţi auîngheţat.

Destui au trecut din mers peste cuvântul dubios "scenariu" şi aurămas în cap cu ideea că vom avea zeci de mii de morţi, că oricineface "Hapciu" gata, s-a dus. Acu' degeaba îi mai explici lu' tantiVeta din Afumaţii de Jos că un alt scenariu spune că 90 la sută dinpopulaţia globului va fi ucisă de încălzirea globală, jumătateînecaţi, jumătate îngheţaţi, savanţii nu s-au pus încă de acord.Ok, scenariul gripei porcine e ceva serios, e puţin probabil, darposibil şi trebuie să luăm toate măsurile pentru a împiedica acestlucru. Dar să trânteşti hodoronc tronc nişte cifre, să numeriînainte cadavre fără să explici clar contextul, fără să spui căasta s-ar putea întâmpla dacă milioane de români s-ar îmbolnăvi degripă (acum sunt câteva sute de bolnavi) şi dacă rata de decese arfi 2,5%, e echivalent cu a zice că sfârşitul lumii va veni în 2012,cum au prezis mayaşii.

Culmea e că boala lui Streinu-Cercel e transmisibilă. În timp cespecialiştii ţipă că n-au vaccin pandemic, Vasile Blaga declară cănu e necesară convocarea CSAT-ului, că "nu e vorba de pandemie".Ministrul de Interne mai bine vorbea de art. 320 Cod Penal, cu carepot fi băgaţi la puşcărie cei care îi îmbolnăvesc intenţionat pealţii. Asta pentru că sunt oameni cu diagnosticul confirmat degripă porcină pe care îi doare în cot de ceilalţi şi care se fâţâiefără probleme prin ţară.

Traian Băsescu se trezeşte şi el să-şi dea cu părerea, probabilîn calitate de om care a trecut prin mai multe răceli, declarând căţara noastră n-are nevoie să importe vaccin. Or, tocmai acestejudecăţi trebuiau făcute de specialistul Cercel, nu de preşedinte.Dar, în România, toată lumea suferă de ani de zile de gripacompetenţei totale.

Citește și: