Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
7221 vizualizări 12 mar 2017

Eu nu cred că e posibil ca, într-o ţară civilizată, europeană, democratică, cum s-ar spune, unde se presupune că există decenţă şi bun-simţ, ca să nu mai vorbim de legi şi regulamente, să vină un antrenor – cică temperamental şi implicat, trăsături clamate ca scuză a mitocăniei agresive - şi să lovească cu palma peste faţă un jucător al echipei sale, aflat pe banca de rezerve. Indiferent ce ar fi făcut el, mai puţin să te fi atacat, iar tu să fii în legitimă apărare.

Cum e posibil ca un astfel de individ, antrenor/mister/nea, pe deasupra, „personalitate” de la care se presupune că se poate învăţa câte ceva în viaţa asta derutantă, pe care o iau tinerii direct în piept, cu bunele şi cu relele lor, cu împliniri şi frustrări, cu fiţe şi aroganţe.

Cum să-i spargi buza unui copil că te-ai enervat tu, antrenor isteric, pe marginea terenului, pentru că n-a executat omul, întocmai şi la timp, indicaţiile tale de nea-mister?

Iar acest gest, extrem de grav, şi nu primul de acest fel – recunoscut ca atare chiar de antrenorul-mardeiaş şi grozav (cu nume predestinat, Leo Grozavu de la Botoşani), prin faptul că şi-a cerut scuze, public, şi a demisionat de la echipă – să fie scuzat de tot felul de indivizi indecenţi, lipsiţi de morală şi de simţul măsurii?

Printre aceştia din urmă: preşedintele asociaţiei – „Leo rămâne antrenorul meu”; foşti oficiali ai forurilor fotbalistice, diverşi antrenori - unul dintre ei, grobianul „Nea Ionuţ Popa”, mărturisind, cu mândrie şi eroism, în încercarea de „a explica” gestul lui Grozavu, că el însuşi a bătut trei jucători, în vestiar, de i-a rupt, după care, „bătuţii” i-au mulţumit -, ba chiar şi de alţi practicanţi ai sportului sus-menţionat, „colegi” de echipă cu jucătorul lovit, care îşi susţineau profesorul de violenţe, fluturând „pancarte” de cârpă, gen „Leo nu pleca!”, în imediată apropierea a victimei.

Nu, sincer, chiar am luat-o razna, cu toţii? Chiar nu se sesizează nimeni? Chiar a devenit acest fenomen, fotbalul, stat în stat?

Dacă reclami nereguli grave la tribunalul civil, vin „oamenii de fotbal” şi te exclud din Ligă, te desfiinţează, te falimentează, te trimit în şomaj.

Dacă ai parte de un antrenor nevricos, îţi iei bătaia, după care eşti vinovat că ai făcut valuri, în loc să-ţi înghiţi, în tăcere, sângele ţâşnit din carnea ruptă, bătăuşul fiind scuzat de colegii săi, alţi bătăuşi.

Iar tribunele se amuză…

Aşa se face sport în ţara românească, sub „bagheta” antrenorilor cu vocaţie: cu palma şi cu nuiaua – vezi şi cazuri întâmplate în celelalte sporturi, notoriu fiind acela din gimnastică –, pentru frăgezirea caracterului şi căpătarea curajului.

Şi mai interesant este faptul că autorităţile se fac că plouă în cazuri de genul celor mai sus menţionate, în care are loc „dresura” violentă a tinerilor sportivi.

În alte cazuri de dresură violentă, autorităţile s-au implicat ferm şi imediat. Şi foarte bine au făcut!

Citește și: