Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2295 vizualizări 12 iul 2017

Anume că, după întâlnirile pe care premierul român le-a avut, ieri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, precum şi cu cel al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, niciunul dintre cei doi - şi nici reprezentanţi de-ai lor -, n-a simţit nevoia să iasă în conferinţă comună de presă cu şeful Executivului de la Bucureşti.

De ce? Păi, îţi vine peste mână să răspunzi întrebărilor jurnaliştilor, la modul: „I-am sugerat premierului Tudose să lase Justiţia să-şi facă treaba, acolo, la ei, la Bucureşti” sau „I-am cerut domnului Tudose să lase economia să funcţioneze, dacă tot se mişcă, nu care cumva să o distrugă prin aplicarea unor noi impozite cu consecinţe financiare imprevizibile” sau „Nu, nu, desigur, nu noi suntem guvernanţii de la Bucureşti, nu decidem noi politicile României, ci domnii Tudose şi Dragnea…”.

Nu-ţi poţi asuma, pe şleau, toate schimbările de macaz pe care oficialii români sunt nevoiţi să le facă la Bruxelles – dacă mai vor să aibă, şi pe viitor, un dialog cu cineva din Europa -, ca pe urmă să-ţi asumi şi eventualele eşecuri „realizate” prin aplicarea unor sfaturi rezonabile de către diriguitori naţionali, uneori complet nerezonabili.

Ce vreţi exemplu mai pitoresc decât faptul că, exact la întoarcerea sa din Europa, unde i s-a cerut s-o ia mai uşor cu Justiţia pe scări, aflăm că, fix acum, guvernul Tudose lucrează la un proiect de lege al cărui text precizează că persoanele care au suferit condamnări penale pot face parte din Guvern, dacă au fost reabilitate. (Sigur, măsura vine, rapid, să pună în practică decizia CCR, potrivit căreia pot deveni miniştri persoanele care au fost reabilitate, amnistiate sau dacă fapta pentru care au suferit o condamnare a fost dezincriminată).

Asta, ca răspuns dat preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care tocmai postase pe contul său de Twitter o fotografie de la întâlnirea cu Tudose şi colegii din delegaţia României, la care ataşase şi următorul mesaj: „Întâlnire cu premierul Tudose. Am subliniat valorile UE şi aşteptările pe care le avem de la societatea românească în lupta împotriva corupţiei”.

Acum, nu ştim dacă premierul român a promis că va ţine cont de sfaturile liderilor europeni, doar ca să scape de gura lor şi să poată pleca acasă cu faţa curată, sau chiar are în intenţie să-şi ţină cuvântul dat, renunţând la o parte din noile măsuri apărute în programul de guvernare revăzut şi adăogit.

Numai că, pentru asta, rămâne să-l convingă şi pe Daddy, ca nu cumva, aplicând de propriul cap sugestiile şefilor UE, să trăiască revelaţia lui Grindeanu: să se transforme, peste noapte, din „cel mai bun” premier, în „cel mai slab/prost/neimplicat” şef de executiv.

Mai ales acum, că Dragnea e sensibilizat şi complet dat peste cap de campania lui Soros, îndreptată împotriva sa şi a PSD.

Apropo de asta, miliardarul e şi el bulversat de virulenţa campaniei declanşate la adresa sa de guvernul Orban. „Sunt bulversat de modul în care regimul actual ungar foloseşte imageria antisemită în cadrul campaniei sale deliberate de dezinformare", a transmis Soros, printr-un comunicat - potrivit AFP.

Slavă Domnului că s-a oprit la Budapesta cu surprinderea şi n-a ajuns la Bucureşti.

Asta ne-ar mai fi trebuit, să fim acuzaţi şi de antisemitism

Citește și: