Versiunea Beta

Guvernul face pomana prostului

de Adrian Mihălţianu
Mai ţineţi minte motivele invocate pentru mărirea accizei pe carburanţi cu 7 eurocenţi? „Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi merge la drumuri şi autostrăzi, este bugetul Ministerului Marilor Proiecte”, declara Ministrul delegat Dan Şova atunci când fusese anunţată. Iată că acum aflăm oficial că nu e vorba de aşa ceva...

Şarada accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe carburant a ajuns la sfârşit: de câteva zile, guvernanţii recunosc în cel mai deschis mod că banii strânşi prin scumpirea carburanţilor NU se vor duce în drumuri şi autostrăzi, ci, ca să o citez pe doamna ministru al Finanţelor, în pensii, sănătate, educaţie şi celelalte cheltuieli de la buget. Drumurile nici măcar n-au mai fost amintite de domnia sa, deşi, dacă nu aveţi memoria mai scurtă decât o zi de salariu, acestea au fost invocate ca fiind motivul principal al instituirii noii taxe. Ba, încă domnul Dan Şova ne spunea că ar vrea să se facă doar autostrăzi, nu şi drumuri naţionale din ea... de parcă n-ar fi ştiut încă de la început că nici nu se pune problema ca banii astfel obţinuţi să fie orientaţi spre autostrăzi. Sau drumuri naţionale.

Aşadar, banii cerşiţi pentru autostrăzi se vor duce în destinaţiile obişnuite. Cum era replica aia celebră? „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană. Fii profesionist, ce dracu!”

Evident, oamenii de bună credinţă au căzut de fraieri, cu toate analizele savante cu privire la programul Guvernului privitor la autostrăzi - program care, dacă vă amintiţi, se baza tocmai pe instituirea acestei taxe suplimentare. Autostrăzile acelea mutate din pix pe hărţi ale României cu reşedinţe de judeţ inventate au avut exact efectul scontat: ne-au spus o poveste, noi am luat ca de la sine înţeles că noua taxă oricum se va institui, şi am încercat din răsputeri să îi arătăm Guvernului că banii trebuie cheltuiţi pe anumite direcţii prioritare, nu pe tot felul de autostrăzi inventate. Am intrat practic în povestea Guvernului, o invenţie pură, de altfel, iar ei ne-au luat banii.

Recunosc personal, am fost un prost. Prost, pentru că am acceptat mental de la început instituirea acestei accize suplimentare, care putea bine-mersi să nu existe, iar fiecare dintre noi să nu dea 1000 de euro în plus din buzunar în următorii 5 ani. Prost, pentru că mi-am închipuit că un feedback al societăţii civile îi va îndemna pe guvernanţi să se ocupe de priorităţile reale ale României - investiţiile coerente în infrastructură fiind fix în capul listei. Prost, pentru că am crezut că măcar o mare parte din aceşti bani va fi orientată spre drumurile folosite exact de cei care vor plăti pentru a putea merge pe ele.

Iată că acum cărţile sunt date pe faţă: nici vorbă să se ducă spre drumuri. Nici vorbă de autostrăzi. Ci e vorbă de mită electorală destinată exact celor care votează în ţara asta: pensionarii şi asistaţii social, funcţionarii şi birocraţii de toate mărimile (tocmai s-au mărit salariile aleşilor locali, dacă nu ştiaţi). Bun aşa, măcar ei să fie fericiţi. În definitiv, mulţi dintre ei nici măcar nu circulă cu maşina personală - fie şi din simplul motiv că nu îşi permit una, sau că au una de serviciu.

În rest, noi să fim sănătoşi. Noi şi drumurile noastre rupte, noi şi autostrăzile noastre lipsă.

De la 1 aprilie, de fiecare dată când bagi carburant, aminteşte-ţi că faci asta şi pentru bunicii tăi, pentru şomeri, pentru cei care nu pot să muncească, dar şi pentru cei care nu vor să muncească, pentru ţăranii adunaţi la „magazinul mixt” la una mică, pentru toţi funcţionarii mici şi mari care te vor privi cu dispreţ suveran în timp ce îţi vor lua banii, pentru evazioniştii mari şi mici, pentru marile companii scutite de datorii, precum şi pentru guvernanţii care te mint fără să clipească, indiferent de culoarea lor politică.

Hai, plăteşte, se vede că ai de unde. Ei rămân la fel de mulţi şi de nesimţiţi, iar noi la fel de proşti.

Şi nu uita să le dai votul tău preţios, că se apropie alegerile.

Îl merită.

 

 

 

32 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Mircea 25.03.2014 17:03

@Adrian Mihaltianu
E bine totusi ca si garda de jurnalisti care erau / sunt mari iubitori de USL incep sa se trezeasca!
Cam tarziu, domnule Mihaltianu ! I-ati cam girat...
Adica , practic, v-ati trezit dupa ce taxa a fost introdusa !

Eu, care nu sunt jurnalist, nu am pus botu' la asemenea minciuni ale gruparii vesele Ponta-Sova. Cha=iar credeati ca ne face autostrazi din taxa de benzina??!! Haaaaaaa!

Uite, va mai vand un pont. Peste vreun an veti constata o scadere drastica a ratei de absorbtie a fondurilor europene. Un dezastru! Si atunci o sa faceti, ca si chestiunea accizei, pe naivul. " Cum, pai USL-ul crescuse spectaculos absorbtia, se lauda cu o adevarata revolutie in domeniu, de la 7% sarise la 35%, ce s-a intamplat, cum a fost posibil ca acum sa se blocheze tot?!"

Asa o sa vă intrebati Dvs, asa o sa spuneti ca iar cineva v-a prostit.
Dar cand cineva va spune acum ca, de fapt, USL-ul asta n-are niciun merit cu cresterea asta de la 7% la 35%, ca de fapt TOATE LUCRARILE SUNT PROIECTATE, CONTRACTATE SI INCEPUTE DE BOC. CA DE FAPT ASTEA SUNT FACTURILE LUI BOC CARE SE INCASEAZA ACUM! CA DE FAPT PONTA SI GASCA LUI N-AU INCEPUT NICIO LUCRARE NOUA. SI ATENTIE, NU AU BAGAT LA BRUXELLES NICIO FACTURA NOUA, asta intelegeti ?

Si ca nu o sa mai vina nicio incasare, asta va puteti inchipui acum?

Dar oricum, Dvs nu vedeti asta acum. O veti simti atunci si iar vă va cuprinde mirarea, domnule Mihaltianu.

 
#2 mihai 25.03.2014 17:05

"în pensii, sănătate, educaţie"
vrajeala pt ca astea suna bine la popor; se duc in buget ,unde ,nici 1 leu nu are etikete de unde vine ,unde se duce;

se duc la nicusor , raducu, marean etc ,sa manance si gura lor o paine din ce fura din acesti bani;
jos cu hotii'
nimeni care a mai fo ales in ultimii 25 ani nu are voie sa candideze in urmatorii 25 ani;
hai cu toti in strada sa cerem asta

 
#3 Nu Sunteti Prost! 25.03.2014 17:14

Nu sunteti prost! Nu trebuie sa spuneti asa ceva despre dvs. Avand principii sunteti potrivit pentru a candida la alegerile parlamentare viitoare. Din cand in cand este bine sa abordati si subiecte vizionare, care sa va evidentieze aceste calitati. Ministerul finantelor publice trebuie sa evidentieze fiecare band de unde provine si mai ales unde este cheltuit! Domnul Voinea spunea ca nu se poate cunoaste, analitic, de unde provin banii la buget. Este foarte grav. Din acest motiv se mareste tva si taxele pe alcool, tutun si carburanti. Cerealele latifundiarilor nu le inventariaza nimeni. Redeventa per tona de petrol extras nu este scoasa la licitatie. Motivul este pueril: unii investitori ar pleca din cauza conflictului din Ucraina! E halucinant cat poate sa minta un individ de la administrarea resurselor! Nu se face licitatie pentru ca fuge investitorul!

 
#4 Jos Guvernescu 25.03.2014 17:34

Nu-mi vine să cred !

Şi eu am înghiţit - fericit ca prostu' - minciuna cu 7 eurocenţi/l pentru autostrăzi.

Deci aşa, pensii şi salarii la bugetari...
Dacă ar fi măcar pentru medici şi profesori nici n-aş fi atât de furios, dar când mă gândesc la cohortele de funcţionari frecători de mentă, simt că mi se deschide briceagul în buzunar!

 
#5 Şi nu uita să le dai votul tău preţios, că se apropie alegerile. Îl merită. 25.03.2014 17:36

Gasca cealalta a marit tva-ul, daca asta este singurul criteriu in a alege, ramanem fara guvernanti.

 
#6 Postacul Suparat 25.03.2014 17:44

@ Jos Guvernescu

Umbli cu briceagul in buzunar ?
Nu pareai sa fii cutitar :)

Am glumit :) :P

Stii bancul ala cu briceagul ? :
Vasile il vede pe Ion ca taia un copac cu un briceag si-l intreaba :
-Ioane, n-ar fi mai simplu sa foloseste toporul ?
-Ba da, dar sunt platit cu ora !...

 
#7 a 25.03.2014 18:35

nu mai comentati pe forumul gandul, vi se sparg conturile si va identifica

 
#8 feritata 25.03.2014 18:36

Se pare ca Doamne-Doamne a inceput sa repartizeze "mintea de pe urma" unor romani foarte creduli!! Ma mir insa de autorul articolului,fiindca un jurnalist care se respecta nu ia de buna orice stire difuzata de un anumit ziar sau de un post de televiziune si se informeaza din cel putin trei surse(bineinteles,sa nu fie toate doar de la "Intact"!!). Se spune ca trebuie sa ai macar un pic de minte,ca sa-ti dai seama ca esti prost si atunci eu ma intreb cata minte au cei care nu realizeaza cat de crunt sunt mintiti in fata si cred toate balivernele unor comunisti intarziati?! Oare au uitat toti romanii de minciuna crunta in care ne-am irosit anii tineretii pe vremea predecesorilor acestor agramati infatuati,care se cred eterni!! Ne tot vaitam ca o ducem rau,dar nu incetam sa-i aducem la putere iar si iar pe acesti mascarici penibili al caror singura preocupare este binele lor si al apartinatorilor,folosindu-se de aparatul de manipulare foarte bine pus la punct! In momentul cand romanii vor inceta sa-i mai voteze pe mincinosii acestia ordinari,Romania va putea spera la un trai mai decent si civilizat!!

 
#9 costica farafrica 25.03.2014 18:56

fac ceva pe acciza lui mickey mouse, mi-am luat deja bicicleta

 
#10 xxxchange 25.03.2014 19:02

D-na Usturoi nu este finantista,este o impostoare!De multa vreme ministrii de finante sunt animati de aceeasi dorinta,cum sa puna talpi in gat micului intreprinzator roman,pt a-i regla amestecul de gaz necesar respiratiei doar atata cat sa nu moara de tot,sau sa traiasca vesnic intr-o ameteala si amorteala perpetua.Doamna de la Maryland se pliaza perfect pe adn-ul politicianului roman,democrat in blana de oaie cand se produce "pe afara",discriminator in blana de lup cand se intoarce in tara.In legea aceea privitoare la limitarea cashului in tranzactii exista si exceptii,una dintre ele privind marii retaileri din comert,care raman la vechile limite.Oare fostii colegi ai d-nei ministru se vor bucura sa vada ce colega au avut printre ei,daca cineva le-ar trimite proiectele de legi ale acestei,traduse in limba engleza?Adica Marii Retaileri sunt din rasa ariana,frumosi,educati si cu radacini sanatoase,iar Micii Autohtoni sunt goniti de pe pietele de profil ca negrii din autobuzele albilor de prin anii '60?Nu se gaseste nimeni sa-i spuna femeii acesteia ca vanzarea de usturoi sau urzici ,ocazional,in piete sau pe trotuare,fara certificat de producator,se numeste SUPRAVIETUIRE,nu EVAZIUNE,facandu-l invidios si pe Bear Grylls?Daca nu va fi schimbata curand,d-na Maryland va concura cu Pogea pt titlul „Moartea din Carpati”,categoria IMM.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Geanina Terceanu, mărturie despre mita din "Dosarul Transferurilor" şi relaţia cu Cristi Borcea