Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
12641 vizualizări 19 dec 2012

Surpriză de proporţii! N-o să vă vină să credeţi, dar în ultimele şapte luni premier a fost Victor Ponta. Chiar dacă la televizor încă îl vedeţi pe MRU făcând aroganţe printre troiene, să ştiţi că înzăpeziţii de iarna asta sunt pe răspunderea altor aroganţi. Îi vedeţi în fiecare seară, sărind dintr-un studio de televiziune într-altul, ca bulinele de la karaoke, cântând într-o veselie cât bine vor face ei ţării când vor veni la putere. Cântaţi fals, manechinelor, împreună cu toţi moderatorii voştri care vă cântă în strună! În curând zăpada care se încăpăţânează să ne-ntroienească vă va înfunda muştiucul.

Până să construiască dl. Şova Marile Proiecte, nu vreţi să faceţi nişte mici proiecte de deszăpezire locală pe linia Botoşani - Ungureni - Săveni - Avrămeni - Manoleasa?! Îl văd acum pe dl. Ponta la TV promiţând, după patru zile în care zeci de mii de oameni stau izolaţi de restul ţării, că vrea să vadă "ce e cu contractele de deszăpezire", că aşteaptă să-i spună media "cine nu-şi face treaba", că vrea "să facem ordine". Unde neaua mamii lor ne-au fost Ministerul Transporturilor şi CNADNR-ul în ultimele şapte luni? Nu în Guvernul Ponta?!

Singura surpriză plăcută în acest peisaj dezolant este ministrul Duşa care a plecat la întroieniţii din Botoşani. În timp ce colegii lui îşi împărţeau felii de putere prin hoteluri bucureştene sau se admirau în talk-show-uri interminabile, omul şi-a pus cuşma-n cap şi a scos nasul afară. În astfel de momente, intenţia chiar contează!

Miercurea trecută, primii doi oameni ai ţării, domnii Ponta şi Băsescu, asistaţi de următorii doi, domnii Crin şi Dragnea, au semnat un istoric Acord de Colaborare Instituţională. Cel mai generos principiu prevede ca părţile să-şi vorbească frumos, folosind persoana a doua plural: "Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi la adresarea la plural". Toată lumea răsuflă uşurată: în sfârşit, pace între două dobitoace. De acum, dl. Dictator şi dl. Pisic promit că se vor respecta în privat, fără presă, fără declaraţii şi fără să facă tam-tam. Dacă acesta este preţul pentru a avea o clasă politică mai civilizată, de ce să nu extindem astfel de acorduri la nivel macro? De pildă, un acord să spui săru' mâna pentru masă la bufetul Parlamentului, un acord să dai loc persoanelor vârstnice în sala de plen sau unul în care să accepţi să tragi apa la toaleta Senatului. Ridicolul unui astfel de angajament este cu atât mai mare cu cât pretinde să ancoreze istoria, de vreme ce a fost înmânat urgent liderilor europeni. Ce s-or mai fi distrat domnii Schulz şi Barroso când au aflat că, în sfârşit, bizarii ăia din România promit să se spele pe dinţi!

Gata, avem Guvern, avem Parlament, avem preşedinte, suntem reprezentaţi până peste cap, nu ne mai lipseşte nimic. În ţară e linişte şi e iubire instituţională. Te uită cum ninge decembre, şi ningă, zăpada ne-ngroape!

Citește și: