Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2198 vizualizări 18 iul 2017

Zice, azi, primăriţa: „Ştim exact unde există parcări publice şi private, dar cetăţenii preferă să parcheze pe domeniul public pentru că acesta nu este taxat. Începând din toamnă, această situaţie nu va mai fi posibilă, pentru că acolo unde există parcări publice sau private, în arealul respectiv, nu se va mai putea parca gratuit, ca până în acest moment” - făcând trimitere la parcarea pe spaţiile verzi şi pe trotuare.

Dar uite ce spunea primăriţa în noiembrie 2016: "Vom vota în foarte scurt timp PMUD (Planul de Mobilitate Urbană Durabilă), care implică şi şase parcări de tip park&ride, care vor fi construite la intrările în Capitală, astfel încât cei care tranzitează oraşul să aibă posibilitatea să îşi lase maşina personală la intrarea în Bucureşti, iar de acolo să aibă mijloace de transport în comun care să vină la intervale foarte scurte de timp".

Sau în aprilie 2017: „La capitolul investiţii în infrastructură rutieră, avem alocat un buget de 80 de milioane de euro. Există bani şi pentru locuri de parcare şi piste de biciclete, bugetul pentru cele 3.100 de locuri de parcare ce vor fi construite fiind de 13 milioane de euro.

Locurile de parcare supraterane pot fi gata într-un an, un an şi jumătate, iar cele subterane în doi-trei ani. Acestea vor fi construite la intrarea în Capitală, aproape de gurile de metrou”. Firea a mai spus atunci că nu are în vedere nicio creştere de taxe şi impozite.

Şi, în sfârşit, ce spunea aceeaşi, în iunie 2017: "Împreună cu parteneri privaţi, în acest an, în cele mai aglomerate zone ale Capitalei - în afară de parcările de tip park&ride, care sunt de obicei la intrarea în oraş, precum şi cele centrale, care sunt prevăzute în PIDU şi PMUD, dorim să construim în regim de urgenţă câteva parcări modulare, în special în zonele în care nu există alte soluţii. Parcări modulare de mai mici dimensiuni, care se construiesc din materiale uşoare, de obicei metalice, pentru soluţii urgente".

Aşa! Deci totul e la viitor, de la an, la an şi de la lună, la lună, în materie de parcări, după cum urmează: vom realiza într-un an-doi, vom termina în doi-trei ani, ba în anumite cazuri dorim să fim gata chiar în acest an…

Am şi eu câteva curiozităţi în calitate de bucureştean născut, nu ales, asta însemnând că mă pricep la oraşul în discuţie de câteva zeci de ani: a încheiat Primăria Capitalei vreo lucrare de mai mare sau mai mică amploare în materie de parcări?! Sintagma: „cetăţenii preferă să parcheze pe domeniul public” presupune că există parcări amenajate - altele decât acelea ale zonelor comerciale mall-hipermarket, unde nu ai voie să „leneveşti” peste orele acceptate de proprietar sau cele din centru -, cu preţuri rezonabile, ignorate de bucureşteni?!

Să înţelegem că proprietarii de „case pe pământ”, dar fără curte, care au unul-două locuri în faţa propriilor garduri, nu mai pot parca, în condiţiile legii, pe trotuar, pe lângă gospodării, ci vor fi nevoiţi să parcheze la vreo câţiva kilometri depărtare, într-o parcare publică sau privată aflată în „arealul respectiv”, contra unei sume modice de câteva zeci de lei pe noapte?!

Şi, în sfârşit, să înţelegem că Primăria a tăiat panglicile la toate parcările promise, de s-a hotărât aşa de abrupt să înghesuie, contra cost, milioane de şoferi în „zone organizate”?! Sau vrea să-i sardelizeze pe ghinionişti în cele câteva parcări obosite, existente, astăzi, în arealul bucureştean?

Eu cred că Primăria Capitalei vrea, de fapt, să-şi oficializeze, în urma acestui anunţ, preţurile „parcărilor inevitabile”, considerate a fi ilegale, în următoarele zone: străzile pe care se află spitale, cu parcări, întotdeauna, neîncăpătoare; străzile pe care se află supermarketuri, cărora Primăria le permite să funcţioneze, în mijlocul oraşului, fără parcare proprie; zone de interes public, fără posibilităţi de găzduire pe perioade medii de timp; pieţe; cimitire.

Pentru toate acestea, Poliţia Locală aplică amenzi exorbitante, între 600 şi 2000 de lei, organele nefiind ceas de ceas la faţa locului, pentru a te îndemna să-şi cauţi de drum, ci apărând din două în două zile, la pont, spre a pescui cât mai multe zeci de şoferi care n-au învăţat să-şi imponderabilizeze maşinile în „arealul” aerian al Bucureştilor Gabrielei Firea.

Citește și: