Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
8656 vizualizări 15 iun 2015

Sănătatea este de ani buni oaia neagră a României. Se propune, se discută, se face „reformă” şi rezultatul rămâne în continuare acelaşi: nu există bani pentru medicamente, aparatură şi salarii. Dincolo de declaraţiile pompoase şi răsunătoare pe care toţi politicienii le-au avut vizavi de „reforma în sănătate” când au ajuns la bisturiu, politicienii au demonstrat câtă încredere au ei în sistemul românesc: au ales să se trateze în străinătate.

Primul a fost Ion Iliescu. În 1996 s-a tratat pentru o afecţiune dermatologică în Israel, iar în 2007 i s-a montat un stent la Paris. Tot în Franţa, Adrian Năstase a suferit în acest an o operaţie pe cord şi i s-a montat un stent. În vremea când era premier, în 2003, s-a operat la glanda tiroidă în Germania.

Nici fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în prezent preşedinte al Senatului, nu a crezut că se poate trata în România. În 2007, după un accident de motocicletă, şi-a refăcut ligamentele de la genunchiul stâng în Franţa. La vremea respectivă, a avut parte de o tehnică unică în lume. Medicii l-au operat pe fostul premier român cu ajutorul calculatorului: ei au introdus o sondă în sistem 3D pentru a permite repoziţionarea ligamentului cu o precizie incredibilă.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu s-a operat, în 2006, de hernie de disc, la Spitalul Universitar din Viena. Operaţia făcută de medicii austrieci a durat circa două ore. De ce a ales Traian Băsescu Viena? Explicaţia a dat-o câţiva ani mai târziu: „Eu, după operaţia de la Viena, am înţeles cât de rău e să nu ai o asigurare de sănătate. Anual plătesc o asigurare de sănătate la o firmă străină”. În 2007, chirurgii de la Spitalul Militar l-au operat la glanda tiroidă.

Ultimul dintre politicienii de top care au încredere în sistemul medical din străinătate este însuşi premierul Victor Ponta. Cu o ruptură de ligamente încrucişate, cu probleme la menisc şi cartilage, la genunchiul stâng, Victor Ponta a ales să se opereze în Turcia în ziua când era citat la DNA. Controlul medical în urma căruia i-a fost stabilit diagnosticul a fost făcut la Spitalul Militar Central. Medicii militari i-au recomandat intervenţia chirurgicală „de urgenţă" pentru remedierea problemelor căpătate la genunchiul stâng în urma meciurilor dese de baschet la care a participat.

O astfel de operaţie este încadrată de către medicii ortopezi din România la categoria „uşoare". Recuperarea de după este cea mai importantă. Operaţia nu durează mai mult de o oră, cu tot cu pregătirea de dinaintea anesteziei. Pentru refacerea ligamentului încrucişat este nevoie de nişte şuruburi care „se resorb” şi care, practic, reconstruiesc articulaţia ruptă. Şuruburile nu sunt decontate de CNAS, iar preţul lor porneşte de la 300 de euro (1350 de lei) şi poate ajunge până la câteva mii. În marea majoritate a spitalelor din România, unde se fac intervenţii chirurgicale de acest tip, sunt recomandate şuruburile de 300 de euro. Fotbaliştii, de regulă, le aleg pe cele mai scumpe, poate şi din cauza faptului că accidentările lor la ligamente sunt foarte dese. Printre cei mai cunoscuţi jucători de fotbal care s-au operat în ultimii ani la genunchi în România se numără sârbul Novak Martinovic, Gabi Iancu, János Székely sau Alex Chipciu.

Românii, cu excepţia unui procent foarte mic, mizează pe sistemul de sănătate românesc. Sunt nevoiţi să o facă.

Citește și: