Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1889 vizualizări 1 aug 2017

„Înţeleg că sunt aşa zis lideri ai PMP, cocoţaţi în vârful partidului, care îşi rup pingelele alergând după PNL şi-şi pun implant de păr pe limbă, doar-doar curul lui Ludovic Orban va fi gâdilat de propunerea lor. Să fiu mai clar: Vreo doi lideri din conducerea PMP negociază de zor, a câta oară, fuziunea PMP cu PNL, negociind-şi pentru ei menţinerea fotoliilor calde de parlamentar după 2020, unde în viaţa lor nu ar fi ajuns mai departe de gardul clădirii Parlamentului fără Traian Băsescu. Ca şi prima dată, în primăvară, au acceptat condiţia pusă de Ludovic Orban: Fără Traian Băsescu”, a postat Vişan pe Facebook.

Sigur că, forţat de aceste împrejurări "incandescente", a ieşit cu o declaraţie şi preşedintele executiv al partidului, Eugen Tomac: "PMP are un lider puternic şi cu autoritate, care a dat viaţă unui nou proiect politic. Acest lider este Traian Băsescu pe care toţi membrii noştri îl respectă şi îl preţuiesc. În mod sigur, de încrederea şi experienţa domnului Preşedinte va beneficia şi formaţiunea creată recent la Chişinău - Partidul Unităţii Naţionale, iar noi, împreună cu Preşedintele nostru, vom lucra pentru ca acest proiect unionist să reuşească. În rest, orice speculaţii rămân simple opinii de presă. Totodată, fac precizarea că niciun lider PMP, cu funcţie sau fără, nu a purtat discuţii cu nimeni din conducerea PNL referitoare la alianţe sau fuziuni".

Dincolo de un aproape comic cult al personalităţii, îndreptat de locotenenţi spre liderul providenţial, proiectul lui Băsescu, iniţiat la Chişinău, putem admite că are potenţial.

Pentru cine nu e la curent, la finalul lunii iunie, în capitala Republicii Moldova, s-a desfăşurat congresul Partidului Unităţii Naţionale (PUN), formaţiune nou înfiinţată. La congres a fost prezent şi Traian Băsescu, desemnat în cadrul evenimentului drept preşedinte de onoare al PUN.

În aceste condiţii, Anatol Şalaru, fondator al partidului, a făcut cunoscut faptul că preşedinţia noii formaţiuni nu va fi preluată de nici un membru, până când problema cetăţeniei moldovene a fostului preşedinte român nu va fi rezolvată.

Şalaru a mai spus că PUN intenţionează să colaboreze cu partidul Maiei Sandu.

În context, un prim-vicepreşedinte al Partidului Unităţii Naţionale, Ana Guţu, a precizat că partidul său începe deja să se pregătească pentru următoarele alegeri parlamentare. "Alegerile din 2018 trebuie să aducă un Parlament al unirii".

Recunoaştem că năzuinţele sunt excepţionale, dar, totuşi, îmi vine să pun o întrebare: vor putea singure, cele două partide ale lui Traian Băsescu, să facă România Mare, foarte repede?

Au ele atâta forţă, încât Gelu Vişan şi Eugen Tomac să-şi permită, astăzi, să afirme pe un ton ferm, chiar belicos, că începerea unor negocieri, evident principiale, cu  alte partide politice din România, inclusiv PNL, ar fi un pas extrem de hazardat?

Este adevărat că liderul celor două formaţiuni a fost foarte activ, în ultimii ani, pe acest subiect, al reîntregirii, dar, personal, cred că un proiect major, de o asemenea amploare, nu poate fi realizat numai şi numai de o mică familie politică, fie ea chiar şi a lui Traian Băsescu.

Citește și: