Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1961 vizualizări 16 aug 2017

Mă îndoiesc că POTUS (President of the United States) debordează de optimism, cum încearcă să ne convingă fostul său avocat, căruia i s-au încredinţat misiuni diplomatice care îl depăşesc.  Cred un cuvânt mai potrivit pentru modul în care Donald J. Trump se raportează în acest moment istoric la negocierile de pace israeliano-palestiniene e “dezinteres”.

Echipa de ageamii, condusă de întâiul ginere al Americii, care va ajunge în Ierusalim la sfârşitul acestei luni, nu va reuşi să impună începerea negocierilor de pace – e de domeniul evidenţei.

Între palestinieni şi israelieni, după criza de la Espalanada Moscheilor/Muntele Templului, s-a lăsat îngheţul. În plus, atât preşedintele Abbas, cât şi premierul Netanyahu au propriile probleme complicate de rezolvat. Cel dintâi, a cărui stare de sănătate e din ce în ce mai precară, trebuie să gestinoneze nu doar relaţiile contondente cu Hamas, ci şi tensiunile din propriul partid, Fatah. În plus, e presat din toate părţile să-şi desemneze un succesor. Cel de-al doilea, aflat sub suspiciunea de corupţie, e presat, la rândul său, de Opoziţia care cere alegeri anticipate. Nici unul, nici celălalt nu sunt acum în poziţia de a se aşeza la masa verde a tratativelor.

Oricum, Abbas şi Netanyahu n-ar fi dat curs iniţiativelor americane de pace. Coaliţia de extremă dreapta care îl ţine la putere pe premierul israelian nu acceptă soluţia a două state şi, implicit, dezmembrarea Ierusalimului. Palestinienii nu renunţă la soluţia a două state. Mai mult, consideră că membrii actualei echipe americane de mediere se comportă ca nişte consilieri ai lui Netanyahu, ceea ce nu e deloc departe de adevăr.

Intuiesc că adevărata misiune a delegaţiei conduse de Jared Kushner - al cărei traseu va fi Ierusalim, Ramallah, Riyadh, Cairo, Amman, Abu Dhabi, Doha - este armonizarea relaţiilor dintre Israel şi vecinii arabi şi crearea unei solide coaliţii anti-Iran.

 

Citește și: