Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1596 vizualizări 17 sep 2017
Premierul Netanyahu e de vineri la New York, după o vizită în ţări ale Americii Latine. Nici n-a coborât bine din avion şi a lansat una dintre temele discursului pe care l-a pregătit pentru săptămâna viitoare: “Israelul nu va tolera o prezenţă militară iraniană la graniţa noastră de nord, pentru că ar reprezenta o ameninţare  nu doar pentru noi, ci şi pentru vecinii noştri arabi şi ne-ar obliga să acţionăm pentru a preveni aceasta”.
Conform oficiosului său, Israel Hayom, preşedintele Trump l-a asigurat deja că ”SUA nu va permite Iranului să preia controlul asupra Siriei. SUA nu va lăsa Israelul singur în arenă”. Asigurările vin după refuzul lui Putin de a-i promite lui Netanyahu (care se deplasase până la Soci pentru asta) că la sfârşitul războiului îi va alunga pe aliaţii lui iranieni de pe pământul sirian. Premierul israelian va mai aminti în discursul din plen despre bănuite fabrici de armament pe care Tehranul intenţionează să le ridice în sudul Siriei. Şi desigur, va vorbi despre pericolul nuclear iranian, nu înainte de a spori  presiunile asupra preşedintelui Trump, în întâlnirea pe care cei doi o vor avea în marja reuniunii, de a revizui Acordul Nuclear parafat de Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania în vara lui 2015 şi a cărui punere în aplicare a început în ianuarie 2016 prin ridicarea eşalonată a sancţiunilor economice.
 
În privinţa Acordului, Netanyahu bate la o uşă larg deschisă, preşedintele Trump considerându-l încă din campanie ”cea mai proastă afacere negociată vreodată”.
 
Repetatele ameninţării cu ruperea acordului ale preşedintelui Americii s-au ciocnit de declaraţiile bombastic-ameninţătoare ale liderilor iranieni. Mai puţin ale elegantului preşedinte Ruhani, căruia însă i-a pregătit terenul astăzi purtătorul de cuvânt al Externelor, vorbind despre politicile ostile anti-iraniene şi iranofobia Washingtonului.
 
Cât despre afirmaţiile Liderului Suprem, făcute tot astăzi, ele trebuie contextualizate în retorica politico-religioasă, inspirată de charismaticul Khomeini. Până şi formulele au rămas aceleaşi, de pe timpul Părintelui Revoluţiei Islamice. Ayatollahul Khamenei a ameninţat Statele Unite că orice pas greşit în privinţa Acordului Nuclear va declanşa reacţia necruţătoare a Republicii Islamice, a vorbit de Marele şi Micul Satan (SUA şi Israel), despre “mâinile murdare care au răspândit seminţele terorismului în regiune”, pe care, graţie lui Allah, iranienii sunt pregătiţi să-i umilească din nou etc. etc..
 
Adevărata problemă cu Acordul Nuclear – şi Netanyahu ştie asta mai bine ca oricine, a înţeles-o şi la Soci – este că pe puţin două dintre cele şase ţări semnatare nu vor fi de acord cu revizuirea  – Rusia şi China. Astfel încât retorica  mesianică a premierului israelian (cu accente patetice care aduc cu ale Liderului Suprem) îi va impresiona pe mulţi, dar cam atât.

Citește și: