Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1851 vizualizări 25 sep 2017

Kurzii din Kurdistanul irakian, cărora – cu notabila excepţie a Israelului – comunitatea internaţională le-a refuzat sprijinul pentru referendum, s-au exprimat după un veac de crunte oprimări. Parte din marele şi bravul popor fără ţară e pe cale de a construi o naţiune. Nu se va întmpla peste noapte, vor fi negocieri grele cu guvernul central de la Bagdad, care a declarat că nu va recunoaşte referendumul, vor fi tensiuni cu vecinii – Turcia, Iran, Siria – care se tem de un precedent în ce priveşte minoritatea lor kurdă. (Kurzii sirieni au apucat să anunţe că nu-şi doresc secesiunea, ci o regiune kurdă într-o Sirie descentralizată – probabil federalizată).

În afara Israelului, toate celelalte naţiuni se tem de destabilizări în plus într-un Orient Mijlociu al cărui nume e destabilizare. Nu atât regiunea autonomă Kurdistan le preocupă că ar putea să se rupă de Irak, ci zonele limitrofe pe care armata locală Peshmerga le-a cucerit luptându-se cu autointitulatul Stat Islamic. E vorba. În principal de multietnicul, bogatul în petrol guvernorat Kirkuk, care astăzi a votat la referendum în frunte cu guvernatorul său demis de Bagdad.

De altfel, întrebarea la care au fost chemaţi cetăţenii să răspundă prin DA sau NU - formulată în limbile kurdă, arabă, turkmenă şi neo-aramaică (asiriană)  - poate stârni frisoane: “Doriţi ca regiunea Kurdistan şi zonele kurde aflate în afara administrării regionale să devină un stat independent?”.

Numărătoarea voturilor a început. Primele rezultate vor fi anunţate în 24 de ore. Oamenii au ieşit pe străzi să sărbătorească evenimentul. Au fost rugaţi însă de conducerea de la Erbil să nu-şi manifeste bucuria după obicei - descărcându-şi armele în aer. 

Citește și: