72 vizualizări 10 nov 2009

Ludovic Orban a insultat România afirmând că pe Traian Băsescu îl votează doar alcoolicii, prostituatele şi ţiganii. După ce am scris asta, unii dintre susţinătorii înverşunaţi ai d-lui Băsescu mi-au reproşat că nici eu n-aş fi fost mai prejos când i-am numit "oameni cu discernământ redus", "săraci cu duhul". O să încerc să le explic pe scurt că nu eu, ci dl. Băsescu îi consideră săraci cu duhul. Eu nu fac decât să iau act de spusele d-lui preşedinte.
"Am luat o Românie mai mică de la Ion Iliescu şi la sfârşitul primului mandat las românilor o Românie mai mare decât am primit-o. În timpul mandatului meu, suprafaţa României a crescut nu numai cu ce aduce Dunărea, dar şi cu 9.600 km2 în Marea Neagră". Aşa a zis duminică la Craiova şeful statului. Ce mesaj electoral transmite astfel d-sa? Cui îi este adresat?
Mai întâi mesajul: "Zic unii şi alţii că n-am făcut nimic în politica externă a României. Uite că am făcut. Votaţi-mă pentru că am mărit ţara". Fenomenal, ca de obicei, este sângele rece cu care dl. Băsescu îşi adjudecă rezultatul unui demers politico-juridic pe care în 2004 nu dădea doi bani. Credeţi că România va pierde acest proces? "Categoric, da", îi răspundea atunci reporterului BBC dl. Băsescu, arătând că drepturile Ucrainei asupra zonei respective sunt de necontestat. Tot aşa cum votul uninominal era "o prostie" pentru dl. Băsescu, pentru ca apoi d-sa să devină un fel de luptă pentru Sfântul Mormânt. Tot aşa cum România n-avea nevoie de FMI în concepţia prezidenţială, pentru ca apoi să ne îndemne să stăm şi în limbă ca să primim bani de pensii şi salarii de la FMI. Cum se numeşte cel care face aşa ceva ştim, dar cum se numesc cei care pot lua de bune astfel de logicării alba-neagra? Caraşi aurii, ziceam, peştişorii aceia cu memorie de 3 secunde, care între două boturi dureroase în geamurile acvariului visează că înoată în ocean.
Apoi, ce treabă a avut dl. preşedinte cu Ucraina în 5 ani în afara întâlnirilor sale "călduroase" cu vărul Iuşcenko, în urma cărora înjurăturile şi ameninţările regimului de la Kiev la adresa României se înteţeau de fiecare dată? Ce contribuţie să aibă la susţinerea cauzei României la Haga, într-un proces care reclama o înaltă competenţă juridică internaţională şi diplomatică, un om care vorbeşte băsic english, engleza de uz foarte personal a d-sale, şi care n-a fost în stare, în 5 ani, să-şi stabilească o singură relaţie internaţională notabilă? Evident, niciuna, pentru orice român normal la cap. România a câştigat pentru că a avut de partea ei dreptatea, o instanţă corectă şi o echipă excepţională de specialişti, în frunte cu dl. Bogdan Aurescu. La fel de bine, dl. Băsescu putea în calitatea sa de logicar să spună că în mandatul sau Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or la Cannes şi Marian Drăgulescu două medalii de aur la Mondiale, prin urmare merită să fie votat în continuare. Sau poate dl. preşedinte crede că merită mulţumiri pentru că nu i-a imputat lui Bogdan Aurescu costul deplasărilor la Haga, într-o chestiune în care România n-avea "categoric nici o şansă".
Ultimul răcnet în materie de logicăreală al d-lui preşedinte s-a produs ieri. "România va trece pe creştere în trimestrul doi al anului viitor. Vârful crizei a fost depăşit", a cuvântat d-sa. Deci, în condiţiile în care statul român e dator vândut, datoria publică crescând în primele 8 luni ale lui 2009 cu 6,7 miliarde euro şi neputând decât să crească în continuare în lipsa banilor de la FMI, în condiţiile în care românii îşi plătesc tot mai greu creditele, peste 100.000 ajungând în vizorul recuperatorilor bancari, inflaţia creşte necontenit, leul geme sub presiunea euro, falimentele se ţin lanţ, dl. preşedinte specialist în macroeconomie "ştie el" că în câteva luni toţi aceşti parametri sumbri se vor da de trei ori peste cap şi vor arăta bine. Ceea ce nu-l va împiedica pe dl. preşedinte să declare la primăvară: "Nu v-am spus eu c-o să fie rău şi că bine o să fie peste 15-20 de ani?"
Dl. Băsescu nu e singurul, contracandidaţii săi sunt şi ei logicari redutabili. D-sa doar conduce în acest top. E bătaie mare pe voturile săracilor cu duhul din ţara asta. Voturile românilor înzestraţi cu raţiune nu par a interesa pe nimeni.

Citește și: