Versiunea Beta

London, here I come!

de Florin NEGRUŢIU

London, here I come!

Am invadat acum doi ani Marea Britanie ca turist, lăsându-i credit sufletul meu şi multe lire tribut. Londra mi s-a părut unul dintre cele mai cosmopolite, mai multiculturale şi mai tolerante oraşe pe care le-am vizitat. N-am remarcat vreun moment răceala sau aroganţa britanică, dimpotrivă, pretutindeni oamenii au fost atenţi şi dornici să te ajute, mai ales când te vedeau cum stai zăpăcit în plină stradă cu harta în mână. Am bătut Londra la pas, din Clapham Common până în Kensington Gardens, şi pretutindeni am avut un sentiment confortabil de "acasă". Un sentiment pe care l-am mai descoperit la Barcelona, la New York, la Paris sau în Amsterdam, un sentiment pe care-l am pe străzile din centrul Bucureştilor, la Braşov sau în Sibiu, dar care mă părăseşte când ajung în cartierul Pipera sau în satele "rezidenţiale", cu limuzine care înoată prin noroi, din judeţul Ilfov. Un sentiment pe care probabil că îl au mulţi dintre români cu sensibilitate "urbană", opusă comportamentului "suburban", necivilizat, de mahala şi periferie, pe care-l poţi găsi şi în România, dar şi în Marea Britanie, în diferite proporţii.

Oamenii care sunt "peste tot acasă" simt că fac parte din civilizaţia occidentală şi se comportă ca atare. Cunosc mulţi români care s-au dus să înveţe, să muncească şi să trăiască cinstit în Marea Britanie. N-am auzit pe vreunul să se plângă de discriminare. Din contră, sunt apreciaţi, au succes şi, evident, n-au niciun fel de complexe culturale. Desigur, excepţii se vor putea invoca întotdeauna, dar impresia mea este că atmosfera generală printre britanici faţă de români este simţitor diferită de cea pe care unele ziare anti-imigraţioniste şi anumiţi politicieni conservatori încearcă s-o zugrăvească. De aceea, o ştire precum cea privitoare la "hoardele" de români şi bulgari care vor invada Regatul Unit după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii trebuie privită cu indulgenţă. Cine a vrut să plece în ultimii 10-15 ani a plecat deja.
De asemenea, la o campanie precum cea prin care Guvernul britanic ar dori să descurajeze venirea românilor şi bulgarilor nu poţi răspunde decât cu umor. Nu poţi lupta contra stereotipurilor decât râzând de ele.

Prin urmare, "Why don't you come over?" - campania pe care Gândul şi agenţia GMP o derulează de câteva zile - este un posibil răspuns atât pentru fricile unor britanici, cât şi pentru frustrările unor români care simt că li se face o nedreptate. Nu suntem barbari migratori, avem alte scopuri în viaţă decât să le luăm britanicilor "socialul" de la gură. Nu suntem nici victime decerebrate, avem glas când lucrurile nu sunt în regulă. Nu vrem să fim altceva decât suntem şi vă invităm să ne descoperiţi şi să vedeţi realitatea cu propriii voştri ochi - acesta este mesajul campaniei care a ajuns în câteva zile în toată presa internaţională.

Campania noastră ne confirmă, după doar câteva zile de la lansare, că degeaba ai frunze dacă nu ai oameni. România are resurse nebănuite de talent şi inteligenţă, iar când sunt canalizate în proiecte valoroase reacţia "străinilor" este iniţial de surprindere, apoi de admiraţie. Mulţimea de oameni inteligenţi şi cu umor care s-au alăturat campaniei, postând mesaje la rubrica de comentarii a ziarului Gândul, pe pagina noastră de Facebook sau pe forumurile de discuţii de la The Guardian sau The Huffington Post ne arată, dacă mai era nevoie, că ei sunt cel mai valoros brand de ţară.

Cât despre mine: London, here I come!

PENTRU COMENTARII VĂ AŞTEPT AICI: FACEBOOK FLORIN NEGRUŢIU

Florin Negruţiu este redactor-şef al ziarului Gândul

 

 

 

46 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 T.T. 1.02.2013 18:25

Chiar merita pus efort in incercarea de-a compara mere cu portocale? Majoritatea restului omenirii nici macar nu stie unde-i Romania pe harta... dar, ma rog, un avocat, chiar daca din oficiu, trebuie sa aibe fiecare.
Simplul fapt ca noi dorim sa mergem acolo si nu ei aici spune totul despre directia in care se inclina balanta, unde e "mai binele". Cred ca mai degraba ar trebui sa ne canalizam eforturile in a incerca sa ne facem o viata mai buna la noi acasa, sa dovedim prin fapte ca meritam admiratie, respectul se castiga, nu se impune.

 
#2 marino 1.02.2013 19:17

da!...au uitat timpul cand anglia ( londra) era bombardata de hitler si strigau englezii ca din gura de sarpe, ca, casa regal din romania sa rupa tratatul cu germania... lucru care sa si intamplat!.. chisamas in palaria babei!

 
#3 dan 1.02.2013 19:51

Teama englezilor ca vor fi invadati de rromani devine subiect de presa. Oare de ce? O fi si presa lor ca si a noastra?

 
#4 Mara 1.02.2013 20:59

Impresionant editorialul, laudabila campania jurnalului d-voastra! De fapt, este in spiritul ospitalitatii romanesti si a bunei cresteri.

 
#5 erno 1.02.2013 21:06

Si eu, ca si dumneavoastra am fost tratat bine in Anglia, dar asta nu inseamna ca n-am intalnit conationali care nu ne fac cinste. Totusi, pentru acestia din urma, nu trebuie sa plateasca o tara. Asa ca raspunsul d-voastra la atacul lor este unul inteligent, de mare finete. FELICITARI!

 
#6 Carolina 1.02.2013 21:12

Superb, domnule Negrutiu! Sa raspunzi la rau cu bine, la urat cu frumos, la isterie cu calm este o virtute.

 
#7 john 1.02.2013 21:24

La englezi la place numai lor sa emigreze, pana cand si-au facut imperiul au ''civilizat''australia si noua zeelanda si fiindca erau prea multi bastinasi acolo pe cca 90% iau exterminat [discoveri] apoi sa nu uitam america si india dar acolo nu le-au prea mers au primit a treia cizma, asa le place lor. Parerea mea este ca Anglia este o tara bogata, iar daca ne-amintim ce a spus ISUS nu cred ca multi englezi vor trece poarta raiului

 
#8 Doctor in logica 2.02.2013 00:36

Lelia Munteanu face parte din jumatatea lui Kate sau cea asociata cu surioara ?

:)))

Pierce Brosnan seamana cu tipul asta, Florin Negrutiu ... frumosilor v-ati dat naiba' !

 
#9 Jos Cetepescu 2.02.2013 06:44

aiurea...ai fost la instructaj..n-am citit mai departe de prima propozitie (nici nu stiu daca face parte din o fraza)

 
#10 moldovan augusta 2.02.2013 09:42

Tot pe modelul creat de D-voastra vs "" invadarea Angliei" sa creati un model vsCE vs MCV. Judecatori " emotivi, procurori care se intimideaza" si englezi care sunt "infricosati de exodul nostru" Poate ca se potrivesc inpreuna..au fost create de aceleasi minti-creere.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel