Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
11759 vizualizări 1 feb 2013

Am invadat acum doi ani Marea Britanie ca turist, lăsându-i credit sufletul meu şi multe lire tribut. Londra mi s-a părut unul dintre cele mai cosmopolite, mai multiculturale şi mai tolerante oraşe pe care le-am vizitat. N-am remarcat vreun moment răceala sau aroganţa britanică, dimpotrivă, pretutindeni oamenii au fost atenţi şi dornici să te ajute, mai ales când te vedeau cum stai zăpăcit în plină stradă cu harta în mână. Am bătut Londra la pas, din Clapham Common până în Kensington Gardens, şi pretutindeni am avut un sentiment confortabil de "acasă". Un sentiment pe care l-am mai descoperit la Barcelona, la New York, la Paris sau în Amsterdam, un sentiment pe care-l am pe străzile din centrul Bucureştilor, la Braşov sau în Sibiu, dar care mă părăseşte când ajung în cartierul Pipera sau în satele "rezidenţiale", cu limuzine care înoată prin noroi, din judeţul Ilfov. Un sentiment pe care probabil că îl au mulţi dintre români cu sensibilitate "urbană", opusă comportamentului "suburban", necivilizat, de mahala şi periferie, pe care-l poţi găsi şi în România, dar şi în Marea Britanie, în diferite proporţii.

Oamenii care sunt "peste tot acasă" simt că fac parte din civilizaţia occidentală şi se comportă ca atare. Cunosc mulţi români care s-au dus să înveţe, să muncească şi să trăiască cinstit în Marea Britanie. N-am auzit pe vreunul să se plângă de discriminare. Din contră, sunt apreciaţi, au succes şi, evident, n-au niciun fel de complexe culturale. Desigur, excepţii se vor putea invoca întotdeauna, dar impresia mea este că atmosfera generală printre britanici faţă de români este simţitor diferită de cea pe care unele ziare anti-imigraţioniste şi anumiţi politicieni conservatori încearcă s-o zugrăvească. De aceea, o ştire precum cea privitoare la "hoardele" de români şi bulgari care vor invada Regatul Unit după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii trebuie privită cu indulgenţă. Cine a vrut să plece în ultimii 10-15 ani a plecat deja.
De asemenea, la o campanie precum cea prin care Guvernul britanic ar dori să descurajeze venirea românilor şi bulgarilor nu poţi răspunde decât cu umor. Nu poţi lupta contra stereotipurilor decât râzând de ele.

Prin urmare, "Why don't you come over?" - campania pe care Gândul şi agenţia GMP o derulează de câteva zile - este un posibil răspuns atât pentru fricile unor britanici, cât şi pentru frustrările unor români care simt că li se face o nedreptate. Nu suntem barbari migratori, avem alte scopuri în viaţă decât să le luăm britanicilor "socialul" de la gură. Nu suntem nici victime decerebrate, avem glas când lucrurile nu sunt în regulă. Nu vrem să fim altceva decât suntem şi vă invităm să ne descoperiţi şi să vedeţi realitatea cu propriii voştri ochi - acesta este mesajul campaniei care a ajuns în câteva zile în toată presa internaţională.

Campania noastră ne confirmă, după doar câteva zile de la lansare, că degeaba ai frunze dacă nu ai oameni. România are resurse nebănuite de talent şi inteligenţă, iar când sunt canalizate în proiecte valoroase reacţia "străinilor" este iniţial de surprindere, apoi de admiraţie. Mulţimea de oameni inteligenţi şi cu umor care s-au alăturat campaniei, postând mesaje la rubrica de comentarii a ziarului Gândul, pe pagina noastră de Facebook sau pe forumurile de discuţii de la The Guardian sau The Huffington Post ne arată, dacă mai era nevoie, că ei sunt cel mai valoros brand de ţară.

Cât despre mine: London, here I come!

PENTRU COMENTARII VĂ AŞTEPT AICI: FACEBOOK FLORIN NEGRUŢIU

Citește și: