Publicat

29

septembrie

2010

18:36

769

vizualizări

Luxul de a avea un copil

Umilite că nu pot avea copii uşor, "ca toată lumea", româncele strâng din dinţi la farmacii, dar plătesc asigurări la stat.

Luxul de a avea un copil

Umilite că nu pot avea copii uşor, "ca toată lumea", româncele strâng din dinţi la farmacii, dar plătesc asigurări la stat.

l Poate o reţea invizibilă cu mii de membri, iniţiată virtual de o mână de oameni afectaţi de infertilitate să schimbe destine? Uniţi de dorinţa de a avea copii şi încrâncenarea de a trezi România din indiferenţă, zece oameni care nu s-au văzut niciodată au creat, în octombrie 2009, SOS Infertilitatea, o asociaţie devenită sprijin pentru miile de cupluri de români care-şi doresc să devină părinţi. Împreună au pornit un proiect nebunesc - o campanie naţională de responsabilizare a autorităţilor politice în ceea ce priveşte problema infertilităţii în România şi un blog, reunite sub enunţul "Infertilitatea este o boală. A avea un copil nu trebuie să fie un lux!". Deşi virtuală, reţeaua e singura realitate pentru românii infertili.

l 2.300 de euro ca să faci un copil. Sau 3.000, sau 4.700 de euro, dacă eşti mai puţin norocos şi ai nevoie de tratament hormonal îndelungat. Dublează suma dacă trebuie să reiei procedura. Pentru că nicăieri în lume, o tehnică de procedură asistată - soluţia la care ar putea recurge cei diagnosticaţi ca infertili pentru a avea copii - nu garantează 100% reuşita. Rata de succes în cazul fertilizării in vitro se situează, potrivit statisticilor, între 35 şi 40%. Optimist. Ce faci când nu ai banii ăştia?

l Menopur şi Puregon sunt împărtă-şanie zilnică pentru o treime dintre româncele diagnosticate ca infertile. Ca să înceapă un tratament de stimulare hormonală, o femeie lasă la farmacie 2.200 de lei pentru medicamente. Nimeni nu-i decontează nimic, deşi teoretic Puregonul se compensează 50%. Dar cu reţetă de la medicul de familie, cu dosar aprobat la Casa de Sănătate. Umilite că nu pot avea copii uşor, "ca toată lumea", româncele strâng din dinţi la farmacii, dar plătesc asigurări la stat.

l La anu' e speranţa. La 2011 se roagă alţi români care n-au cum şi nici de unde să strângă 2.300 de euro, sau 3.000, sau 4.700 de euro ca să aibă un copil. În 2010 n-au avut noroc. Poate, la anul, la Sănătate, vor fi bani pentru un Program Naţional de Fertilizare. Până atunci însă, rămâne realitatea: SOS Infertilitatea.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
SUA stau pe un butoi cu pulbere! Donald Trump, făcut PRAF de cine se aştepta mai puţin. Declaraţiile fac înconjurul planetei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info