Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1444 vizualizări 18 sep 2017

Cu Donald J. Trump preşedinte al Americii măreţe din nou, ONU va deveni, la rându-i, măreaţă.

Într-un speech de patru minute, alături de secretarul general Antonio Guterres, liderul de la Casa Albă a aruncat o privire de antreprenor asupra celei mai importante organizaţii din lume şi i-a pus diagnosticul: “birocraţie” &  “management defectuos”. A subliniat apăsat, ca la şedinţa unui consiliu de administraţie: “Nu  vedem rezultatele corespunzătore investiţiilor”.

Şi, apropo de investiţii, preşedintele Statelor Unite a ţinut să facă limpede tuturor membrilor ONU că nici o reformă a Organizaţiei nu poate să perpetueze situaţia ca pe “umerii” unui singur membru să apese “o cotă disproporţionată a sarcinii, atât din punct de vedere militar (aluzie străvezie la NATO, n.m.), cât şi financiar”.

Altminteri, ONU - pe care a criticat-o în repetate rânduri şi a tweetuit-o ironic - are pontenţial, a admis Donald J. Trump, aducând un argument irefutabil: Trump World Tower! E vorba despre unul dintre succesele sale imobiliare, pe care, de când l-a ridicat peste drum de sediul Naţiunilor  Unite, a intuit  pontenţialul Organizaţiei...

Nimic despre crizele globale. Poate în discursul de mâine.

Şi dibaciul Sultan Erdoğan vorbeşte demult despre “reformarea structurală” a ONU, a făcut-o şi astăzi, însă consideră că e mai mult decât o problemă financiară: răul originar e Consiliul de Securitate, “5 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, n.m.) nu înseamnă lumea întreagă”.

Citește și: