Publicat

10

ianuarie

2017

20:11

4261

vizualizări

Marea uluială

Vizitat în casa din Negev, Amos Oz a fost întrebat: “Ninge vreodată în deşert?”.

Marea uluială

Vizitat în casa din Negev, Amos Oz a fost întrebat: “Ninge vreodată în deşert?”.

”O, da, la fiecare doi sau trei ani”, a răspuns Oz. ”Să vedeţi expresia cămilelor care traversează deşertul! Privindu-le, am înţeles adevărata semnificaţie a cuvântului uluială. Însă, aici, chiar şi fără zăpadă, e întristător de frig iarna - un loc sălbatic în zori, când vânturi dezlănţuite par decise să măture tot oraşul în deşert. E nevoie de o plimbare pe jos, de unul singur, ca să ţi se restituie proporţia lucrurilor. Dacă, după asta, citesc în ziarele de dimineaţă că un politician a spus că una sau alta nu se vor întâmpla niciodată, eu ştiu că una sau alta vor dura veşnic, că pietrele râd afară, că în acest deşert, neschimbat de mii de ani, “niciodată” al unui politician durează... o lună? Şase luni? Treizeci de ani? Complet nesemnificativ”.

Mi-am amintit în aceste zile de agitaţie politică la vârf spusele uriaşului scriitor israelian care nu va lua niciodată Premiul Nobel.

Şi expresia noastră, precum a cămilelor sub ninsoare, e de mare uluială. Pare că un întreg popor a trecut din toropeală în uluială şi aşteaptă cu înfrigurare un deznodământ care, în loc să se apropie, se pierde în viscol.    

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Anunţ ŞOC în tenis! Se retrage la doar 25 de ani. E cu doar 4 zile mai mare decât Simona Halep, dar a decis să spună STOP

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info