Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4263 vizualizări 10 ian 2017

”O, da, la fiecare doi sau trei ani”, a răspuns Oz. ”Să vedeţi expresia cămilelor care traversează deşertul! Privindu-le, am înţeles adevărata semnificaţie a cuvântului uluială. Însă, aici, chiar şi fără zăpadă, e întristător de frig iarna - un loc sălbatic în zori, când vânturi dezlănţuite par decise să măture tot oraşul în deşert. E nevoie de o plimbare pe jos, de unul singur, ca să ţi se restituie proporţia lucrurilor. Dacă, după asta, citesc în ziarele de dimineaţă că un politician a spus că una sau alta nu se vor întâmpla niciodată, eu ştiu că una sau alta vor dura veşnic, că pietrele râd afară, că în acest deşert, neschimbat de mii de ani, “niciodată” al unui politician durează... o lună? Şase luni? Treizeci de ani? Complet nesemnificativ”.

Mi-am amintit în aceste zile de agitaţie politică la vârf spusele uriaşului scriitor israelian care nu va lua niciodată Premiul Nobel.

Şi expresia noastră, precum a cămilelor sub ninsoare, e de mare uluială. Pare că un întreg popor a trecut din toropeală în uluială şi aşteaptă cu înfrigurare un deznodământ care, în loc să se apropie, se pierde în viscol.    

Citește și: