Versiunea Beta

Moartea domnului Nicolaescu

de Cristian Tudor POPESCU

Moartea domnului Nicolaescu mă emoţionează tot atât cât moartea comisarului Miclovan sau Moldovan, zâmbind relaxat cu borşul la gură "Un fleac, m-au ciuruit..." sau recepţionând ploaia de gloanţe ca pe un vibromasaj sub duş.

Despre calitatea domniei-sale de executant al programului de propagandă naţional-comunistă comandat de Ceauşescu am scris de nenumărate ori analizându-i filmele. N-am s-o fac şi acum, când nu mai este, deşi valul de encomiasme care crapă ecranele de azi dimineaţă ar merita măcar un canal de deversare.

Voi face doar, în calitate de cinefil, o mărturisire ruşinoasă: niciodată, niciunde, nicio imagine din filmele domnului Nicolaescu nu mi-a stârnit vreo emoţie. Mă număr printre astfel de handicapaţi sufleteşte, nu mulţi, din fericire pentru vigoarea românilor ca naţie.

Domnul Nicolaescu a fost, cu siguranţă, cel mai bun manipulator al maselor de figuranţi neplătiţi în cinematografia română sub comunism. Altfel, opera sa este o uriaşă, sistematică şi tenace colecţie de kitsch şi clişee, conserve de cinema în sos de viu.

Nicio idee cinematografică originală nu tulbură acest măreţ edificiu - singurele impurităţi creative pot fi găsite printre dialogurile şi situaţiile imaginate de scenaristul său, Titus Popovici.

Umorul şi sensibilitatea domnului Nicolaescu sunt perfecte pentru a-l face să râdă sau să verse o lacrimă pe domnul Becali.

Şi dacă asupra evidenţei că domnul Nicolaescu este cel mai mare regizor român sunt unii care mai cârtesc, domnul Becali este cel mai bun român fără niciun fel de discuţie.

Ultimul film al domnului Nicolaescu văzut de subsemnatul a fost "Poker", după care am simţit nevoia să mă spăl cu spirt pe ochi.

Nu pot să nu mă întreb cum ar fi arătat următoarele bijuterii cinematografice ale maestrului dacă trăia 100 de ani.

Pentru păcatul acestui gând sper că voi fi sancţionat de românii creştini adevăraţi, în vreme ce pe domnul Nicolaescu urmează să-l ierte Dumnezeu.

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

 

 

 

715 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Gheorghe Cionoiu 3.01.2013 18:32

A murit un criminal care nu a găsit puterea să îşi ceară iertare pentru vărsarea de sânge din decembrie 1989 pe care a moşit-o şi el.

 
#2 Mesianic 3.01.2013 18:34

Cu siguranţă nu eu sunt cel care trebuie să emită judecăţi de valoare asupra vieţii şi activităţii cuiva, dar mă întreb (retoric, e drept...): unde-i graniţa dintre manip.ularea prin imagine (film) şi cea prin slovă (articole)?...

 
#3 Gheorghe Cionoiu 3.01.2013 18:37

1. Evenimentele sângeroase din decembrie 1989 nu pot fi considerate o revoluţie. De fapt s-a desfăşurat o lovitură de stat asociată cu o revoltă populară catalizată de organizatorii loviturii de stat. Aceştia au fost cadre din eşalonul doi al PCR (în mod cert Iliescu), cadre de conducere ale armatei române (în mod cert Stănculescu), reprezentanţi ai Securităţii, serviciile secrete din URSS şi serviciile secrete occidentale.
Obiectivul loviturii de stat a fost eliminarea cuplului Ceauşescu şi totodată identificarea propagandistică a acestuia cu comunismul şi a nomenclaturii comuniste cu realizatorii pretinsei revoluţii.
Scenariul sângeros al loviturii de stat din decembrie 1989 a condus la zădărnicirea coagulării unei societăţi civile autentice şi la acapararea puterii politice şi economice de către structuri mafiote generate de PCR şi Securitate.

2. Clasa politică este dirijată de reprezentanţi ai clanurilor mafiote concurente care controlează România

3. Mass-media şi elita culturală mediatizată poartă în mare măsură vina pentru calitatea clasei politice româneşti.

4. Pasivitatea politică a intelectualului onest este o cauză a dezastrului socio-economic din România de azi.


Preot Matei Boilă – preşedinte de onoare al asociaţiei Iniţiativa Creştin-Ecologistă (scriitor, opozant al regimului comunist, fost deţinut politic)
Ing. Gheorghe Cionoiu – preşedinte executiv al asociaţiei Iniţiativa Creştin-Ecologistă (scriitor, opozant al regimului comunist, participant şi martor incomd la evenimentele sângeroase din decembrie 1989)

 
#4 gogu 3.01.2013 18:37

intru totul de acord cu editorialul.

 
#5 Jos Guvernescu 3.01.2013 18:37

Aşa este, d-le CTP, despre morţi, numai de bine! :)

Totuşi, nu cred că am mai citit vreodată vreun "obituar" care să mă facă să râd cu lacrimi... =))

 
#6 dexter 3.01.2013 18:46

A fost totusi o imagine destul de frumoasa in filmul Orient Expres, cand el statea pe sina de cale ferata, se lovea usor peste picior cu cravasa si trenul se apropia, fara sa incetineasca. In rest, are dreptate domnul CTP, nimic emotionat in filmele lui Sergiu Nicolaescu.

 
#7 tutu 3.01.2013 18:52

Sunteti unic...in fixatie. Bestialitatea este tipica asa zisilor cinefili autodeclarati si lideri de opinie .Cum va rabda pamantul?

 
#8 Valentin 3.01.2013 18:56

Ce e amuzant până la demenţă în ţara asta de căcat e că de fiecare dată când moare o personalitate, apar la suprafaţă tot felul de imbbecili.
Un imbeecil e nemulţumit de ce a făcut Nicolaescu la revoluţie, altul e nemulţumit de filmele sale, altul e nefericit că nu l-a ajutat S.N. în carieră, alţii îl acuză de colaborare cu securitatea, alt dobitocc voia bani de la S.N. deşi a pierdut procesul, alţii o ard revoltaţi d.p.d.v. religios că maestrul va fi incinerat. Treapanţilor, dacă îl uraţi aşa de tare de ce nu l-aţi atacat când era în viaţă ? oare pentru că sunteţi nişte viermi speriaţi care vorbiţi doar atunci când sunteţi siguri că nimeni nu vă va da o replică?

P.S. Cetepulea, ai o obsesie maladivă cu Titus Popovici, du-te şi tratează-te.

 
#9 iondelaraion 3.01.2013 18:57

Care este filmul regizat de Sergiu Nicolaescu ramas in istoria universala a umanitatii? Exista vreunu!! Toate au fost facute la comanda noastra a comunistilor si ne-a satisfacut orgoliul nosatru cominternist. Sa-i fie tarana usoara!

 
#10 Valentin 3.01.2013 19:03

@iondelaraion

Înţeleg că în ţara tuturor meltenilor, dacă nu ai regizat cel puţin un film demn de istoria universală a umanităţii nu meriţi să fii apreciat şi omagiat! Minunat!
Sper să vină o dată cutremurul ăla mare peste România, că-l merită cu prisosinţă.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Geanina Terceanu, mărturie despre mita din "Dosarul Transferurilor" şi relaţia cu Cristi Borcea