Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1768 vizualizări 30 aug 2017

De astăzi, nu mai vorbim în presupuneri, ci la concret. Băieţii cu acciza la carburant ne iau în răspăr, ca să nu ne luăm lumea-n cap.

”Accizele vor creşte, am făcut o analiză. 15 septembrie va creşte cu 0,16 lei pe litru, pentru toate cele trei categorii, benzină cu plumb, fără plumb şi motorină, şi data de 1 octombrie va creşte cu încă 0,16 lei pe litru pentru cele trei categorii. E o creştere în etape pentru a nu genera un şoc la nivelul consumului, şoc ce poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi automat, mai puţini bani la buget”, ne-a transmis Mişa din şedinţa de guvern.

Aşa, şi după 15 zile, atunci când litrul de benzină, de exemplu, va sări iar de cinci lei, cu alte adaosuri şi rotunjiri, nu vom mai avea şoc?

Dar tot românul căruia, chipurile, i-a pus Tudose mâna-n cap, ca Ăl de Sus, sporindu-i „venitul” cu 25 de procente, nu va avea un şoc, atunci când, odată cu acciza, vor creşte, ca din apă, preţurile serviciilor şi ale produselor, cu toţi cei 32 de bănuţi plus adaosuri plus majorări plus alte adaosuri plus alte majorări?

Ca să nu mai vorbim că, tot din „codrul” menţionatei „măriri”, se vor reduce şi procentele contribuţiilor care vor trece de la angajator la angajat.

În acest sens, eu zic că Cioloş ar fi trebuit să fie mai puţin „trist”, şi mult mai aplicat în explicaţii, atunci când şi-a postat „starea” pe Facebook:

"Saga creşterii bunăstării românilor prin aplicarea la literă a programului de guvernare pare să continue. Să nu mă înţelegeţi greşit, nu mă bucur deloc de necazul altora. Sunt doar puţin trist că avem nevoie de deziluzionări repetate pentru a înţelege că o minciună spusă de mai multe ori nu poate deveni adevăr, oricât ar vrea unii să spere că data viitoare poate va fi mai bine. (…) Nu doresc nici să mai pun o cărămidă la defetism şi nici la concertul de critici adresate celor de la guvernare. Văd că o fac destul de bine oameni de-ai lor. Cred însă că dacă nu învăţăm odată pentru totdeauna lecţia asta (a minciunii frumos îmbrăcate, care creează speranţă) nu vom putea construi alternativa realistă”. 

Noroc cu sindicatele, care, în urma propriilor analize, au constata, surprinşi, că, de fapt, sfertul în plus adăugat salariilor nu este altceva decât contribuţia de plată, „pasată” angajatului. Demers care vine pe un fond şi mai „trist”: anume că scutirea de impozitare a salariilor sub 2000 de lei, altă „promisiune programatică” a PSD, nu se mai aplică.

Ca la Radio Erevan: „În legătură cu creşterile salariale în sectorul bugetar, unde curge lapte şi miere, în locul unei mese calde, la prânz, nu s-a dat, ci s-a luat; în rest, totul a crescut, în consecinţa promisiunii c-o să scadă…”. 

Citește și: