Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2103 vizualizări 4 iul 2017

De exemplu, premierul Tudose, care s-a întâlnit, astăzi, la Victoria, cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm – altfel, o mutare interesantă a noului şef al executivului –, a lăsat impresia că, el însuşi, n-ar putea fi, vreodată, de acord cu un mecanism nedorit, cu o mutare greşită, cu orice fel de piedică pusă în calea dezvoltării economice a României, mai ales în vederea „consolidării relaţiilor economice bilaterale România-SUA”.  

Aflăm, astfel, că în cadrul întâlnirii Hans Klemm a recunoscut că nivelul relaţiilor economice este departe de stadiul actual al relaţiilor politico-militare dintre cei doi parteneri strategici, dar că, după întâlnirea Iohannis-Trump, de la Casa Albă, credibilitatea României a crescut, consecinţele urmând să se vadă, implicit, în creşterea încrederii investitorilor americani în economia românească.

Eu cred că spusele lui Klemm n-au fost altceva decât o bătaie subţire a obrazului partenerului său de dialog, de vreme ce acesta tocmai anunţase că nu va renunţa la niciuna dintre noile măsuri pe care şi le-a pus în cap şi în program să le administreze celor care mai muncesc în România.

În acest context, premierul român, care a părut să nu fi înţeles exact-exact bunele intenţii ale interlocutorului, a amintit că, în luna octombrie, se va întâlni cu potenţiali investitori americani, şi a precizat, între altele: „România oferă un mediu de afaceri prietenos. Aş vrea să prezint investitorilor americani oportunităţile de afaceri din ţara noastră şi să îi asigur că în calitate de prim-ministru înţeleg că afacerile se dezvoltă pe stabilitate şi predictibilitate”.

Excepţional! Aşa e că Mihai Tudose arată ca unul care habar n-are ce-i cere Dragnea să aplice odată cu prevederile noului program?

E interesant ce o să le spună premierul americanilor, viitori contribuabili, nu-ia aşa, la bugetul României!

Că tocmai a schimbat, pe ici, pe acolo, prin punctele esenţiale, câteva „chestii irelevante”, în materie de fiscalitate, în cinstea sosirii lor la Bucureşti.

Sau că tocmai a pus la pământ, prin aplicarea graduală sau nu, a noilor măsuri, mii şi mii de firme cu capital autohton/străin?

Sau că multe alte companii s-au relocat? Sau ce?

A, n-ar fi exclus să le spună cam aşa: „Veniţi, veniţi, domnilor americani! Tocmai am făcut curăţenie prin piaţă, ca să vă primim cum se cuvine, în virtutea excelentelor relaţii, de respect şi prietenie, statornicite „de milenii” între statele şi popoarele noastre. Ura! Ura! Puteţi să vă aşezaţi oriunde. Numai de dumneavoastră depinde, acum, că tot am rămas doar între noi: dumneavoastră, Dragnea, eu şi câţiva camarazi mai răsăriţi”.

Râsete, ovaţii, aplauze.

Până atunci, singura speranţă a americanilor – sigur, şi a noastră – este acţiunea blitz a PNL:

"Am hotărât să demarăm ample dezbateri cu mediul de afaceri, cu toate persoanele care sunt afectate negativ de propunerile de modificare a legislaţiei, astfel încât să mobilizăm întreaga societate împotriva acestor măsuri care riscă să arunce România în criză economică. Vom organiza, atât la Bucureşti, cât şi în toată ţara, întâlniri, dezbateri, cu tot ce înseamnă mediul de afaceri, oameni aparţinând profesiilor liberale, cu managerii companiilor private, cu persoane care sunt afectate negativ şi, mai ales, cu orice persoană care este conştientă de riscurile enorme pe care le va presupune adoptarea unor astfel de măsuri", au promis să realizeze, neîntârziat, liderii liberali.

Probabil, până în anul 3000, „…când nu vom mai fi copii…”.

Citește și: