Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6272 vizualizări 19 nov 2015

Netanyahu în rând cu Abbas. (Doar Obama lipsea).

Hollande şi Merkel. Solidari, decişi. Păreau că nu vor mai avea linişte, până când, uniţi, vor ucide hidra.

Ce-au făcut? Au tăiat capete, la întâmplare, în locul cărora au crescut alte capete.  Iar, din 13 noiembrie, au început să debiteze aceleaşi vorbe sforăitoare, găunos-belicoase, pe care le-am mai auzit în urma fiecărui atentat terorist. Spre satisfacţia autointitulatului Stat Islamic - care a câştigat o vizibilitate dementă - pe care încă nu par sau nu vor să-l înţeleagă în toată complexitatea grozăviei sale. Pe care mulţi dintre deschizătorii Marşului Solidarităţii l-au moşit.

Liderii lumii ameninţă din nou cu restrângerea libertăţilor cetăţeneşti. Singura soluţie pe care o cunosc bine şi o aplică obsesiv-compulsiv. Deşi e greu, într-o ţară ca Franţa, de pildă, care şi-a augmentat legislaţia “Big Brother” chiar anul acesta, să mai inventezi ceva.
 
Până şi “The New York Times” a lăsat deoparte zisa corectitudine politică: “Mass Surveillance Isn’t the Answer to Fighting Terrorism”. A pus degetul pe rană: “Mulţi dintre cei care au organizat atacurile din Paris erau deja în vizorul serviciilor inteligente din Franţa şi Belgia, unde trăiau câţiva dintre agresori, la câteva sute de metri de circumscripţia de poliţie, într-o vecinătate cunoscută ca un rai al extremiştilor. Cum spunea un expert francez în contraterorism şi fost oficial al Apărării, aceasta demonstrează că <serviciile noastre inteligente sunt, de fapt, destul de bune, dar abilitatea noastră de a acţiona e limitată ca număr>. Cu alte cuvinte, problema în acest caz nu a fost golul de informaţie, ci eşecul de a prelucra informaţiile deţinute deja de autorităţi”.

Reamintiţi-vă toate acţiunile Daesh de la înfiinţare şi veţi constata că măcar unul dintre autori, dacă nu toţi erau în atenţia şi sub supravegherea autorităţilor. Faptul că mereu victimelor li se mai taie din libertăţi devine un pretext sinistru, îmbibat de minciuni sfruntate.

“The  New York Times” i-o spune pe şleau directorului CIA: “E greu de crezut orice declară dl. Brennan. Anul trecut, a negat pe faţă că CIA a intrat ilegal în computerele membrilor Senatului care derulau o investigaţie despre programul de detenţie şi tortură al Agenţiei, când, de fapt, a făcut-o. În 2011, când era şeful consilierilor preşedintelui Obama în probleme de contraterorism, a spus că dronele americane n-au ucis civili, în ciuda dovezilor clare că au făcut-o”.

În sfârşit, în ceasul al doisprezecelea, lăsând la o parte orgoliile, interesele  geostrategice, liderii lumii s-au decis să acţioneze concertat împotriva ISIS. În câteva zile, lumea s-a schimbat: rivalităţile, resentimentele, idiosincrasiile  au fost puse între paranteze.

Stârpirea ISIS, proces dificil, care va necesita timp şi bani încă şi mai mulţi, nu va însemna dispariţia terorismului. Va fi însă un bun început, în măsura în care va rezulta şi a autopsie a urii, dezvăluind cauze şi vinovăţii, demontând mecanismul odioaselor războaie prin procură, formulând explicit lecţiile învăţate.       

Citește și: