Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2902 vizualizări 6 aug 2017

Formula, bine găsită de vreun consilier iscusit (la fel de iscusit ca Ari Harow, cel care s-a decis zilele acestea să depună mărturie împotriva lui), a devenit notorie în Israel, un fel de ”iarna nu-i ca vara”.

Fireşte că Marele Bibi nu recunoaşte nimic din ce i se pune în cârcă – luare de mită şi abuz de putere, deocamdată. N-are încotro decât să se apere astfel: “sunt o victimă a Opoziţiei, care vrea să forţeze, ilegal, alegeri anticipate”. Însă şi în mintea premierului pare a prinde contur ideea de anticipate, cu toate beneficiile pe care i le-ar putea aduce, în primul rând amânarea unui eventual proces. Comentatorii politici, în zdrobitoare majoritate, sunt de părere că prim ministrul Israelului nu poate scăpa de a se prezenta în faţa unui complet de judecată.

Talkshowurile învârt problema pe toate feţele, ca la noi. Stânga profită de ocazie pentru a-i cere demisia pe motiv că nu se mai poate concentra asupra problemelor ţării, dreapta tace bătător la ochi. Cu execpţia a vreo doi politicieni de linia a doua, premierului nu prea se îndeamnă nimeni să-i ia public apărarea, nici cei din coaliţia la Putere, nici măcar membrii propriului partid (Likud). Aşa încât a apărut ca o ironie amară declaraţia de astăzi, la întâlnirea cu miniştrii formaţiunii sale politice, cărora le-a mulţumit că i-au luat apărarea în media.

Până una-alta, Bibi are experienţa şi capacitatea de a se apăra singur de toate acuzaţiile de corupţie care i se aduc, pe care le-a catalogat drept ”zgomot de fond”.

Pe pagina sa de Facebook a postat o frază patetică, bine ticluită: “Vreau să vă spun vouă, cetăţeni ai Israelului, că nu ţin seama de zgomotul de fond. Voi continua să lucrez pentru voi”. Ca dovadă, în urmă cu câteva ore, pe Twitter anunţa: “Mâine voi fi gazda preşedintelui din Togo...”. (Guvernul de la Ierusalim lucrează asiduu la întărirea relaţiilor cu Africa).

Deşi destui analişti îl şi văd pe Bibi în gheara Justiţiei, lucrurile nu se vor petrece atât de curând. Premierul va născoci, ca de obicei, un pretext pentru a se erija în omul de neînlocuit al poporului său.

Un superb proverb oriental ne învaţă că maimuţa nu cade  printre copaci.

Citește și: