24 vizualizări 30 mar 2010

Părem a fi una dintre cele mai conservatoare şi mai intolerante naţiuni europene, fiindcă ne declarăm fundamentalist ortodocşi, iubitori ai legii Talionului şi ai măsurilor cu caracter discriminatoriu. Ne-am întors în trecut şi nu ne pasă. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de CCSB la sfârşitul acestei luni, pentru Asociaţia "Pro Democraţia". Studiul arată că jumătate dintre cei 1060 de români chestionaţi vor un referendum pentru introducerea pedepsei cu moartea, la care 91 la sută dintre ei ar spune "Da". 46 la sută consideră oportun un plebiscit pentru pedepsirea penală a celor care denigrează religia ortodoxă, pe care 88 la sută dintre aceştia ar încuviinţa-o, iar 94 la sută ar fi de acord ca ţiganilor care comit infracţiuni să li se retragă cetăţenia română. "Drepturile omului sunt în pericol!", avertizează Pro Democraţia, care a dorit să demonstreze cu date că retorica justiţiară poate influenţa rezultatele unui referendum, ducând la efecte nedemocratice în societate.

Aviz politicienilor aşadar! Cine defilează cu paloşul şi crucea ortodoxă are de câştigat, fiind pe placul majorităţii. Experimentul a avut succes anul trecut, când preşedintele Traian Băsescu, fără cruce, dar cu o sabie tăioasă, a scurtat Parlamentul de 150 de capete prin referendum, după ce a incitat populaţia împotriva "privilegiaţilor" cu "pensii nesimţite" din Legislativ. I-a fost atât de uşor! Din două clipuri şi trei manele, i-a desfiinţat. Dacă, mâine, ar cere introducerea pedepsei cu moartea (lucru care, totuşi, nu se va întâmpla, fiindcă în ţările din UE este abolită), poporul ar consimţi. Nu neapărat fiindcă poporul este mare amator de execuţii, vrea sânge ca să-şi astâmpere setea de dreptate, ci fiindcă are nevoie de un debuşeu. Când frustrările şi tensiunile sociale se acumulează, un referendum cu iz justiţiar, fie el şi fals, acţionează ca o supapă, relaxând, pentru o scurtă vreme, societatea. Preşedintele Băsescu a ştiut când să-i dea drumul şi spre cine să canalizeze nemulţumirile faţă de clasa politică şi rânduielile din România. A sacrificat Parlamentul, dar s-a salvat pe sine, creând un precedent periculos pentru democraţie. Este posibil să continue ori ca alţii să-i urmeze exemplu, profitând de traumele unei societăţi, care, după 45 de ani de comunism şi 20 de bulversantă democraţie, bâjbâie încă după repere şi valori, fără să-şi fi găsit cu adevărat drumul.

Suprapunând peste politic datele studiului CCSB, ar trebui să rezulte o cotă electorală ridicată pentru partidele şi liderii cu discursuri radicale, naţionalist-justiţiare. C.V.Tudor şi PRM, Gigi Becali şi PNG ar trebui să fie sus, deoarece amândoi agită paloşul şi crucea. Niciunul nu a intrat însă în Parlamentul de la Bucureşti, ajungând în cel de la Bruxelles, de unde se aud mai greu sau deloc. Explicaţia acestui "exil" ar putea sta în faptul că nu mai sunt credibili, nu-l pot întruchipa pe justiţiarul-ortodox, pe care îl caută jumătatea furioasă a populaţiei. Din fericire, la ora actuală, nu e nici urmă de el, aşa încât cei care susţin opinii diametral opuse majorităţii sunt în siguranţă. Înclin să cred că, şi dacă ar apărea din senin, pe locul Catedralei Mântuirii Neamului, în ţoale mai strălucitoare ca ale Patriarhului, tot nu ar produce nicio schimbare. Cealaltă jumătate nu caută ţapi ispăşitori pentru neajunsurile personale şi ale naţiei, printre infractori, atei, criticii ortodoxiei şi minorităţi, ci ştie că responsabilitatea pentru România este comună. Mai cred că, chiar dacă umplem bisericile până la refuz, de Paşte, ne călcăm în picioare să atingem vreun os sfânt şi punem religia ortodoxă pe primul loc între valorile noastre, nu suntem deloc atât de credincioşi pe cât ne pretindem. Căutăm doar o altă cale de scăpare, un alt debuşeu, o scurtă alinare a conştiinţei pentru faptul că uităm să fim buni, oneşti şi solidari.

Citește și: