Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1719 vizualizări 16 mai 2017

Orban şi Buşoi s-au înscris, astăzi, oficial, în cursa pentru câştigarea preşedinţiei PNL. Doi liberali, get-beget, fiecare lăudându-se cu experienţe „matusalemice”, de peste 20 de ani, în partidul Brătienilor.

Orban: „Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, îmi iubesc ţara, sunt un liberal convins, un liberal până în măduva oaselor. Mă bat pentru promovarea ideilor de libertate şi democraţie imediat de după Revoluţie”.

Buşoi: „Sunt de 21 de ani în PNL şi pot spune că acum este cel mai greu moment prin care trece PNL de când sunt eu membru al acestui partid”.

Oameni grei şi liberali convinşi, care, după ce s-au combinat cu social-democraţii la guvernare, astăzi, vorbesc la unison despre recâştigarea electoratului pierdut, lovind în partenerul de odinioară, deşi nu acesta le-a suflat electoratul.

Orban, cu mantă: „Ca echipă, suntem convinşi că PNL are capacitatea de a recâştiga încrederea părţii civilizate, părţii educate, părţii dinamice din electoratul român şi suntem convinşi că o naţiune puternică nu se poate bizui decât pe cetăţeni puternici, pe oameni care trăiesc pe propriile picioare, pe oameni care trăiesc din munca lor, din afacerea lor, din fructificarea proprietăţii pe care o deţin, din abilităţile şi talentele pe care le au”.

Buşoi, cu dinţii-n jugulară: „Suntem împotriva populismului PSD, iar PNL trebuie să vină cu măsuri foarte clare de care electoratul să ne lege, şi cu care să ne identificăm”.

Amândoi ştiu ce vor de la viaţă: evident, pe Klaus Iohannis.

Bolojan – echipa Orban: „Din punctul meu de vedere, România şi preşedintele Klaus Iohannis au nevoie de un PNL puternic pentru că, aşa cum anunţa şi Ludovic Orban, unul dintre proiectele noastre importante este recâştigarea preşedinţiei României în 2019. Pentru asta este nevoie de un candidat puternic şi Klaus Iohannis este acest candidat".

Buşoi: „Am făcut referire, şi voi face în continuare referire, la nevoia ca PNL să revină la mesajul din 2014, atât de puternic şi convingător, atunci, folosit de preşedintele Iohannis, care a mobilizat milioane de români. Sigur că ideile de atunci, proiectul de ţară al domniei sale, ceea ce a susţinut şi susţine, în continuare, PNL, trebuie să revină şi să redevină o linie de comunicare a partidului…”.

Dar cel mai mult şi mai mult, cei doi îşi doresc, aţi ghicit, schimbarea.

Orban: „Am depus, astăzi, proiectul de moţiune, care se intitulează Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei”. La ce dorinţă mai mare de schimbare a unui partid – care, cică, e „praf” – v-aţi fi putut aştepta?

Buşoi: „PNL trebuie să se schimbe, trebuie să fie un lucru foarte clar. Dacă PNL nu se schimbă, atunci PNL nu va putea învinge PSD, şi mi-e teamă că PSD, în aceste condiţii, ar putea câştiga tot şi că PNL nu va mai conta”.

Primele şi cele mai importante schimbări se văd deja: candidează doi dintre cei mai vechi membri ai PNL, oameni care au trecut, împreună cu partidul, prin guvernări fără glorie, prin umilinţa înfrângerilor de tot felul, prin eşecuri, unele lamentabile, fără a le trece prin cap, vreo secundă, să facă un pas înapoi, spre a-i lăsa şi pe alţii, mai viguroşi, mai pragmatici şi mai carismatici, să se exprime. Dacă nu cumva, unul dintre aceştia nu poate fi chiar cel de-al treilea candidat la fotoliul de preşedinte al PNL, Viorel Cataramă… Nu, nu! Glumeam!

Aşa stând lucrurile, dintre aceste trei rele, personal cred că binele i se va arăta lui Ludovic Orban.

Mai întâi, pentru că şefi importanţi ai unor fiefurilor liberale din Ardeal sunt cu el; apoi, pentru că asta mă face să cred că şi alte nume cu rezonanţă din meleag, încă „nehotărâte” – de exemplu, Raluca Turcan – li se vor alătura; şi mai apoi, pentru că Bolojan este unul dintre cei mai buni organizatori liberali pe care „băieţii răi” au vrut, deja, să-l îngroape; şi, în sfârşit, pentru că, pe Orban, îl susţine până şi Gheorge Falcă, de la Arad, spre deosebire de Buşoi, care e susţinut de Nicolae Robu, de la Timişoara.

Şi, apropo de Buşoi. Omul acesta este cel mai mare ghinionist din câţi am văzut eu în politica românească.

Ascultaţi numai puţin: „Domnul Crin Antonescu, în mod evident, este un susţinător al meu. Este, de altfel, primul nume pe lista celor 100 de colegi care au semnat moţiunea. (…) Cred că este clar pentru toată lumea care este poziţia domnului Crin Antonescu, chiar dacă este sau nu, astăzi, fizic, în Bucureşti, alături de mine…”.

Absolut! Nu te pui cu bioritmul omului. Vine când poate…

Citește și: