Claudiu Pândaru
Claudiu Pândaru
7048 vizualizări 18 sep 2013

„Mai scoteau un organ, îl aruncau într-o găleată. Dacă pica ceva pe jos, noi trebuia să culegem”. Nu sunt doar cuvinte, sunt fapte din iarna în care jumătate dintre deţinuţii unui lagăr din România au murit de foame.

Senzaţia că mergi prin mâl ţi se agaţă de picioare, te ţine pe loc, te trage în jos şi te sufocă.

Sunt faptele descrise de domnul Caius Muţiu, închis în lagărul comunist de la Periprava pentru “intense activităţi contra clasei muncitoare”.

Eu fac parte din generaţia care a ştiut vag, dar nu a simţit concret că în România două cuvinte s-au unit. Lagăr şi exterminare.

Îmi cer scuze, domnule Caius Muţiu. Meritaţi cel puţin asta din partea mea, a generaţiei mele şi mult mai multe din partea generaţiei de politicieni care ne conduce.  Domnule Muţiu, am priceput perfect şi ce ne-a spus domnul Octavian Bjoza, coleg de lagăr cu dumneavoastră, condamnat pentru că în cercul literar a strigat că “nu mai suportă comuniştii”.

“Important este să fie aduşi în faţa instanţei, iar cei tineri să afle ce crime au comis”, spunea. Nu cred că ajunge.

Şeful acelui lagăr trăieşte liniştit, este preşedintele unei asociaţii de locatari din Bucureşti şi are o pensie de 5.100 de lei. Până azi.

Două stări de fapt şi una de stat s-au schimbat, de când l-am arătat pe Vişinescu.

Justiţia funcţionează. Există un procuror căruia nu i-a fost teamă să pună genocid lângă numele unui torţionar. Sigur, de la alăturare până la condamnare e cale lungă.

Justiţia morală funcţionează. Avem în dezbatere publică o lege justă, după o analiză morală, care le taie venitul, pensia acestor indivizi. Chiar dacă, din raţiuni de timp, practic aproape niciodată aplicabilă, legea există.

Există şi o instituţie a statului care funcţionează. Cu un nume lung, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, îşi face treaba. Nu am mai întâlnit până acum un organism de stat în care oamenii să pună pasiune, suflet în ceea ce fac. Şi, credeţi-mă, salariile lor nu sunt cele mai motivante. Ca să o spun fără cifre, cu pensia lui Vişinescu creştea considerabil numărul de angajaţi.

Ce ar trebui să urmeze. Pot să enumăr rapid cel puţin două lucruri care ar trebui să se schimbe.

Domnul Muţiu, domnul Bjoza merită mai mult. Mult mai mult, sau mai bine zis mai multe, decât rugămintea reporterilor Gândul  de a-şi aduce aminte.

Încă putem, ca stat, să le dăm acestor oameni o pensie mai mare. Nu cred că vreţi să ştiţi care sunt recompensele pe care statul roman le dă unui fost deţinut politic. Mult mai mici decât beneficiile pe care le primesc călăii.

Să tai pensia e neconstituţional, să o măreşti nu.

Şi de la această simplă logică juridică pleacă mesajul meu către generaţia dumneavoastră, a politicienilor. Care, poate, între “parşivel” şi alte diminutive ce îngălbenesc ecrane, găsiţi timp şi pentru aceşti oameni. Un fel de ordonanţă morală de urgenţă.

M-aş bucura, domnilor, dacă aţi explora şi exploata şi posibilitatea transformării unei mici cantităţi din aurul ţării în, câteva medalii şi pensii speciale pentru aceşti supravieţuitori. Care s-au luptat şi pentru demnitatea dumneavoastră.

Cel de-al doilea lucru care ar trebui să se schimbe e mai adânc, mai greu de pus în practică.

Ar trebui să se schimbe manualele din şcoli. Ar trebui ca acest episod, precum şi altele, din istoria noastră să fie învăţat de copiii mei. Ar trebui ca dumneavoastră, domnilor care aţi supravieţuit, dar şi cei care au murit să fiţi acolo, între foile cărţii din care se vor da teme generaţiilor de după mine. La fel şi cei care v-au închis, torturat, cei care au ucis.

De ce cred că e atât de important, domnule Muţiu, ca dumneavoastră, cu sau fără voie, să deveniţi simboluri, eroi ai copiilor mei, iar cei care v-au cauzat suferinţă să plătească? (Veţi vedea şi veţi înţelege mâine şi de ce spun că modestia e virtute rară).

Răul, tortura, crima sunt făcute de oameni, nu de perioade istorice.

Organul torţionarului există în noi.

PENTRU COMENTARII, VĂ AŞTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK

Citește și: