Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1082 vizualizări 1 sep 2017
Iniţiativa unei zile creştine a mediului datează din anul 1989 şi aparţine fostului Patriarh Ecumenic, Dimitrie I. A ales ziua de 1 septembrie, fiindcă marchează la ortodocşi începutul anului bisericesc (la catolici, anul liturgic începe în prima duminică din Postul Crăciunului).
 
Ambii arhipăstori, şi Francisc şi Bartolomeu, au avut constant preocupări legate de mediu. Papa a consacrat acestei teme o întreagă enciclică, în august 2015 – “Laudato si’” (Lăudat să fii).
 
Mesajul comun consacrat zilei de astăzi conţine adevăruri tulburătoare, fiind deopotrivă un rechizitoriu şi un avertisment:
 
“Pământul ne este încredinţat ca dar sublim şi ca moştenire a cărei responsabilitate o împărtăşim cu toţii, până când, la sfârşit, toate lucrurile din cer şi de pe pământ vor fi recapitulate în Cristos (...). Totuşi, între timp, istoria lumii se înfăşişează foarte diferit. Evidenţiază un scenariu decadent din punct de vedere moral, în care atitudinile şi comportamentele noastre faţă de Creaţie ne  întunecă vocaţia de a fi colaboratori ai lui Dumnezeu. Tendinţa noastră de a zdrobi ecosistemele delicate şi echilibrate ale lumii, dorinţa insaţiabilă de a manipula şi a controla resursele limitate ale planetei, lăcomia de a scoate din piaţă profituri nelimitate, toate acestea ne-au  înstrăinat de planul original al Creaţiei. Nu mai respectăm natura ca pe un dar comun. O considerăm, în schimb, o proprietate privată. Nu mai susţinem natura, facem mai degrabă pe stăpânii ei (...). Consecinţele acestei viziuni alternative despre lume sunt tragice şi de lungă durată.  Mediul uman şi cel natural se degradează împreună, iar această degradare striveşte fiinţele mai vulnerabile. Şocul schimbărilor climatice se răsfrânge în primul rând asupra celor care trăiesc în sărăcie, în orice colţ al globului. Misiunea noastră de a folosi responsabil bunurile Pământului implică recunoaşterea şi respectarea fiecărei persoane şi a tuturor creaturilor vii (...). Uniţi de aceeaşi preocupare pentru Creaţia lui Dumnezeu şi recunoscând că Pământul este un bun comun, invităm cu căldură toate persoanele de bunăcredinţă să-şi consacre astăzi, 1 septembrie, un răgaz de rugăciune pentru mediu. Cu prilejul acesta, vrem să aducem mulţumire Creatorului milostiv, pentru darul minunat al Creaţiei şi să ne angajăm s-o păzim şi s-o ocrotim pentru binele generaţiilor viitoare. Finalmente, ştim că trudim în zadar dacă Domnul nu este alături de noi (Psalmul 126/127), dacă rugăciunea nu se află în centrul reflecţiilor şi celebrărilor noastre. De fapt, un obiectiv al rugăciunii noastre este să schimbăm felul în care percepem lumea, în scopul de a schimba felul în care ne relaţionăm cu ea (...). Adresăm un apel urgent celor care ocupă o poziţie socială, economică, politică şi culturală important, pentru a da în mod responsabil ascultare strigătului Pământului, pentru a se îngriji de nevoile celui marginalizat, dar mai ales pentru a  răspunde implorării mulţimilor şi a susţine consensul global,   ca să vindecăm Creaţia rănită. Suntem convinşi că nu poate exista soluţie veritabilă şi durabilă la provocarea crizei ecologice şi a schimbărilor climatice în lipsa unui răspuns concertat şi colectiv, fără o responsabilitate împărtăşită şi în măsură să dea seama de ceea ce s-a întreprins, fără a da prioritate solidarităţii şi slujirii”.

Citește și: