Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2179 vizualizări 14 iul 2017
Preşedintele Franţei e un personaj cultivat, de substanţă, preşedintele Americii e un histrion pragmatic. Amândoi - unul la început, celălalt spre sfârşit de destin public - au debutat de curând pe scena politică.
 
Spectacolul impresionant prilejuit de Ziua Franţei a avut în subsidiar şi un interesant  spectacol de caractere:  “defilarea” celor două personalităţi, un tehnocrat globalist, Macron, şi un naţionalist cu accente populiste, Trump.
 
Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron a ştiut, fără îndoială, cum să-l şarmeze pe Donald J. Trump. I-a oferit ceea ce preşedintele Statelor Unite ceruse la ceremonia inaugurării propriului mandat – tancuri şi avioane. “Magnific!”, a exclamat după paradă.
 
De altfel, după obicei, preşedintele Statelor Unite l-a umplut pe omologul său francez de superlative. Nici preşedintelui Macron nu i-au lipsit exaltările adolescentine: “nimic nu ne va separa vreodată!”.
 
Multe separă astăzi Franţa de America, iar cei doi şefi de stat n-au identificat încă, în amănunt şi neretoric, domeniile în care pot colabora, în afara unuia singur – antiterorismul, unde francezii au mare vitală nevoie de ajutor american.
 
Intenţia, exprimată aproape explicit, a preşedintelui Trump de a dezbina Europa, dar şi modul său imprevizibil de a trata marile probleme ale lumii (ultimul exemplu şi nu cel mai concludent: semi-răzgândeala sibilinică legată de Acordul de la Paris), adăugate dozei de imprevizibil a preşedintelui Macron şi ambiţiei sale  de a restitui Franţei grandoarea în arena internaţională, fac din întâlnirea celor doi un ferti teren de speculaţii.
 
Ceea ce se vede de la o poştă e faptul că Macron profită de răceala Trump-Merkel şi de faptul că doamna cancelar e prinsă în febra alegerilor pentru a-şi construi în faţa europenilor o relaţie privilegiată cu Statele Unite.
 
Are dreptate preşedintele Franţei să creadă că preşedintele Americii e uneori uşor de impresionat, însă nu trebuie să uite că se şi dezimpresionează repede.

Citește și: