Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
5003 vizualizări 8 iun 2011

Reorganizarea administrativ-teritorială a României va avea loc în acest an. Este un lucru hotărât de preşedintele Traian Băsescu şi de PD-L, peste capul Parlamentului şi fără consultarea cetăţenilor. "Cred că în acest an vom fi capabili să avem o reorganizare administrativă", spune şeful statului. "Conducerea PD-L a fost mandatată să discute cu partidele din coaliţie despre forma de reorganizare a României", zice premierul Emil Boc. "E foarte necesar să ne mişcăm repede, astfel încât alegerile locale din 2012 să aibă loc pe noua organizare administrativ-teritorială", adevăr grăieşte gura deputatului PD-L Sulfina Barbu. Aşadar, cine a crezut că regiunile lui Boc sunt doar opt baloane de testat spaţiul public iar noua harta administrativă se va desena în 2-3 ani s-a înşelat. Incert este doar numărul unităţilor, care urmează însă să fie negociat, foarte curând, cu UDMR. Uniunea a propus 16 regiuni şi ţine să existe una neoficial numită Ţinutul Secuiesc. PD-L trebuie doar să găsească o formulă de compromis, care să împace naţionalismul maghiar cu cel românesc, după care poate merge pe "calea cea mai simplă", cum preciza Traian Băsescu, a asumării răspunderii de către guvern pe proiectul de lege.
Nu cred că, într-un stat democratic, un partid are dreptul să decidă, de capul lui, reorganizarea administativ teritorială a ţării. Un astfel de demers trebuie dezbătut şi votat în Parlament, mai ales că partidul care-l susţine nu se mai bucură de încrederea populaţiei, iar cetăţenii, a căror viaţă intră într-un alt malaxor birocratic, trebuie consultaţi prin referendum.
Nu cred în proiectele apărute peste noapte şi prezentate opiniei publice ca fiind urgente, fiindcă, fără ele, nu primim 10 miliarde de la UE, nu ne modernizăm şi nu progresăm. PD-L a avut şi timp, şi majoritate parlamentară pentru a trece o lege prin cele două Camere, dar nu a făcut-o pentru că nu a considerat-o o prioritate. "În momentul de faţă şi până la încheierea perioadei de programare, în 2013, nu este posibilă şi nici de dorit o reorganizare teritorială", declara pe 4 octombrie 2010, la un seminar, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea. Ce s-a schimbat de-atunci şi până acum de li s-a inversat pedeliştilor gândirea şi vor să bage României pe gât o reformă administrativă radicală, fără studiile ştiinţifice şi consultările tuturor factorilor interesaţi, pe care doamna Udrea le considera necesare, prin toamnă? S-a modificat doar strategia electorală a PD-L, care apasă pe toate pârghiile la îndemână ca să-şi crească şansele în alegeri, iar regionalizarea este o bună ocazie de a slăbi influenţa Opoziţiei, în teritoriu.
Nu cred că o reorganizare administrativ-teritorială eficientă poate fi gândită de Cabinetul Boc, care a dat măsura capacităţii sale limitate de a reforma, în domeniile Educaţiei şi Sănătăţii, unde a băgat, iarăşi, cu forţa legi aşa-zis "curajoase" pe gâtul oamenilor. Nu cred în sloganul "Apropiem administraţia de cetăţean!", pe care îl debitează premierul, cum nu cred nici în bunele intenţii ale unui partid care loveşte în baronii locali, dar se comportă ca şi cum el însuşi ar fi marele baron al României.

Citește și: