Publicat

29

decembrie

2016

18:11

3304

vizualizări

Pe surse: dl. Iohannis gândeşte

Pe surse, aflăm de la Cotroceni că preşedintele Klaus Iohannis se mai gândeşte dacă îl desemnează sau nu pe dl.Grindeanu premier. Tot pe surse, suntem informaţi că nu se ştie cât va dura procesarea informaţiei, o zi, două sau până la anul.

Pe surse: dl. Iohannis gândeşte

Pe surse, aflăm de la Cotroceni că preşedintele Klaus Iohannis se mai gândeşte dacă îl desemnează sau nu pe dl.Grindeanu premier. Tot pe surse, suntem informaţi că nu se ştie cât va dura procesarea informaţiei, o zi, două sau până la anul.

Ca să nu tropăie prea tare Liviu Dragnea şi pesediştii şi să arunce în curtea Palatului Cotroceni cu petardele pentru Revelion, tot pe surse, dl. Iohannis transmite că dl. Grindeanu e o variantă mai bună decât dna. Shhaideh pe care a respins-o din „raţiuni geostrategice”, cu efecte în relaţia cu Siria şi SUA. 

Jenant! Nu cred că s-a mai întâmplat vreodată, din `90 încoace, ca un preşedinte să amâne aproape o lună desemnarea unui premier după alegeri, ca să nu mai zic de minimele explicaţii care s-ar fi cuvenit a fi date, mai mult decât „nu vă răspund la această întrebare”. Deşi în campania electorală tăcutul preşedinte de până atunci devenise foarte vorbăreţ. 

Este mai mult decât evident că preşedintele Iohannis face un joc. Nu cred că va merge până într-acolo încât să-l respingă şi pe Sorin Grindeanu, pentru că, evident, asta l-ar duce la suspendare. Dl. Iohannis încearcă însă să se reinventeze politic, după o prăbuşire de imagine rapidă. Aşteptările au fost foarte mari în ceea ce-l priveşte după preluarea mandatului în urmă cu doi ani şi apoi potenţate semnificativ după Colectiv. Un eşec total însă. Partidul domniei sale, PNL, şi premierul său, Dacian Cioloş, nu i-au fost de niciun folos. PSD, duşmanul politic de moarte, s-a ridicat mai tare ca niciodată, reuşind să măture totul în calea sa, în doar un an după ce fusese izgonit cu coada între picioare de la putere. Cele 45 de procente obţinute la alegerile parlamentare reprezintă cel mai mare scor obţinut de un partid de la FSN încoace. 

Este adevărat că pe dl. Iohannis nu-l obligă Constituţia să înghită pe nemestecate orice i-ar arunca PSD-ul. Legea fundamentală în aşa fel a fost scrisă încât îi lasă spaţiu larg de manevră când vine vorba de desemnarea premierului. Articolul 103 îi dă posibilitatea şefului statului să fie jucător. Singura dată de altfel când poate interveni decisiv când e vorba de premier. Însă Constituţia nu trebuie interpretată pe litere. Or, din acest punct de vedere, dl. Iohannis nu are cale de întors. PSD formează o majoritate cu ALDE şi UDMR şi trebuie să aibă şi premierul. Şi pare că preşedintele a înţeles acest lucru, cerându-le public, tot lor, o altă nominalizare decât Sevil Shaideh. 

De ce amână însă atât decizia? Dl. Iohannis încearcă să se poziţioneze ca lider al opoziţiei în perspectiva următorilor ani şi perioade electorale. A mai făcut-o de la Cotroceni şi Traian Băsescu. Însă dl. Iohannis nici nu seamănă cu dl. Băsescu, nici nu are în spate un partid cum avea acesta şi nici nu dă vreun semn că ar putea să-l inventeze. Iar dacă aşteaptă să o facă alţii, în alte birouri din sistem, cu trei-patru litere lipite pe uşă, meciul va fi pierdut mai devreme sau mai târziu. Şi asta ar fi trebuit să o fi învăţat tot de la Traian Băsescu. 

Să ne vedem cu bine la anul!

 

 

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Veste neaşteptată primită de Simona Halep pentru US Open: ”Avem de rezolvat nişte probleme judiciare!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info