Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2149 vizualizări 14 feb 2017

Astăzi, de la tribuna unui congres din Ierusalim, Uri Ariel, ministrul  Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a glăsuit: “Vreau să fac un apel către preşedintele Statelor Unite ale Americii şi să-i spun să dea posibilitatea şefului statului (Netanyahu, n.m.)  de a mai lua la întoarcere un pasager la bord, pe domnul Pollard. Naţiunea din Sion doreşte, pentru Jonathan şi soţia sa Estera ca, după mai mult de treizeci de ani, să vină în ţara strămoşilor noştri, să fie aici, împreună cu noi toţi”.

Să ne amintim, pe scurt, cine e Jonathan Pollard: un evreu american, condamnat pe viaţă pentru spionaj în favoarea israelienilor. Între timp, pedeapsa s-a comutat şi a fost eliberat pe cauţiune, în noiembrie 2015, la 61 de ani, şi i s-a fixat domiciliu obligatoriu la New York. Până în 2020 se află sub regim de supraveghere strictă.

Pollard – despre care unii susţin că bătea a geniu – a fost expert al Centrului de Alertă Antiteroristă al Informaţiilor Navale din Maryland. Având acces la tabloul tuturor activităţilor teroriste din lume, putea obţine orice informaţii şi rapoarte clasificate furnizate de Serviciile americane. Sionist convins, din proprie iniţiativă a început, în 1983, colaborarea cu serviciile secrete israeliene. Transmiterea de documente secrete se făcea săptămânal, la patinoarul Rockefeller din New York, prin ataşatul militar al ambasadei Israelului. A lucrat mai ales cu LEKEM, o unitate a AMAN (Departamentul de Informaţii al Armatei), desfiinţată la puţin timp după arestarea sa. Coordonatorul său, Rafael Eitan, a fost unul dintre şefii Mossad şi unul dintre eroii capturării, în 1960, a criminalului nazist  Adolf Eichmann. Lui i-a furnizat Pollard aproape două mii de documente ultrasecrete, vizând nu doar Orientul Mijlociu. Pe Eitan l-a acuzat mereu Pollard că l-ar fi trădat şi predat americanilor în 1985, când a fost arestat şi condamnat la închisoare pe viaţă.

Scandalul a fost, atunci, uriaş. Se încălca o înţelegere tacită din 1951, conform căreia Serviciile Secrete ale celor două ţări vor colabora strâns, dar nu se vor spiona reciproc.

Pollard a declarat la interogatorii că a făcut spionaj din dragoste pentru Israel. Dar a şi fost foarte generos răsplătit.  Autorităţile israeliene au recunoscut abia în 1998 că Pollard lucra pentru ele. Au început numeroase acţiuni la nivelurile cele mai înalte pentru graţierea spionului. Imposibil, pentru că  Pollard îşi trădase ţara şi adusese Americii pagube greu de evaluat. Toţi premierii,  între care şi Netanyahu, au cerut, în cursul timpului, eliberarea lui. Fostul şef al CIA, George Tenet, a declarat, la sfârşitul anului 2000, că va demisiona în cazul în care, în ultimele zile ale mandatului, preşedintele Clinton îl va elibera pe Pollard (n-a făcut-o, l-a graţiat în schimb pe foarte controversatul om de afaceri Marc Rich). Episodul e în cartea de memorii a lui Tenet, confirmat în cartea de memorii a lui Bill Clinton.

Îmbătrânit înainte de vreme şi surd, fostul spion speră să se stingă în pământul strămoşilor săi.

În dubla sa calitate de premier şi ministru de Externe, Benjamin Netanyahu ar repurta o victorie de simpatie, dacă s-ar întoarce de la Washington cu cel pe care conaţionalii săi încă îl văd ca pe un erou. 

Citește și: