Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
21763 vizualizări 4 iul 2017

În declaraţia de presă a preşedintelui Iohannis, care a urmat şedinţei CSAT, stupoare: “Un document pe care nu l-am discutat, fiindcă a fost retras pe de ordinea de zi, vreau să îl menţionez totuşi – Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017-2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, şi anume acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puţin un deceniu. Documentul a fost, ca atare, retras de iniţiator. Urmează să fie adaptat dorinţei politice şi urmează să fie prezentat într-o şedinţă ulterioară a CSAT”.

În cuvinte mai puţine: Ministerul Apărării Naţionale n-a băgat de seamă că România s-a angajat să aloce 2 la sută din PIB pentru Apărare. Şi-a amintit în plină şedinţă şi a retras Planul 2017-2016 de înzestrare a Armatei. Dacă a omis acest  “aspect” elementar - angajamentul are i-a adus României aprecieri, de la Washington la Bruxelles – mă întreb ce alte “aspect” au mai fost omise. Mă întreb, fireşte, dacă e vorba doar despre prostie criminală sau e mai mult decât atât.

Întrebat care vor fi efectele acestei amânări, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns confuz şi contradictoriu, invocând o “problemă principială”, pe care n-a definit-o: “Faptul că astăzi a fost retras documentul şi se va reveni nu este o problemă principială din acest punct de vedere. Sper să nu fie o problemă principială politică. Noi am aprobat planurile şi acest document venea în completare. Proiectele pentru achiziţiile strategice au fost înaintate în Parlament la începutul anului, aprobate acolo şi urmează ca Ministerul Apărării să pună în practică ceea ce s-a decis acolo. Şi cred că toată lumea a înţeles că aici nu putem să tergiversăm lucrurile. Fiecare zi de întârziere, iată, poate să aducă atingere securităţii naţionale”. Deci, lucrurile nu pot fi tergiversate nici măcar o zi, dar amânarea Planului de înzestrare 2017-2026 nu trebuie să ne alarmeze. “Proiectele pentru achiziţiile strategice au fost înaintate în Parlament la începutul anului”, în lipsa acestui “document de completare”.  

Jurnaliştii au insistat: “Avem un orizont de timp? Cât de repede se va rezolva măcar problema logistică?”. Cu calmul său imperturbabil, la care a adăugat o doză solidă de optimism, preşedintele CSAT a declarat: “Aceste achiziţii vor începe în acest an, dar evident că va dura câţiva ani până când întreaga bază materială a Armatei va avea un nivel satisfăcător”. Nimeni nu mai crede că achiziţiile “vor începe în acest an”, la jumătatea căruia procedurile n-au fost încă urnite.
Că ne minţim între noi nu e o noutate, e sport naţional. Că suntem pe punctul de a nu ne putea respecta angajamentul - 2 la sută din PIB pentru Apărare, începând din 2017 – e catastrofal.

De ce e lasă îmbrobodit preşedintele României de slugoii lui Dragnea nu pot să înţeleg şi pace. (“Pace” e un fel de a spune, un deziderat pios. În zona noastră de lume numai pace nu e, context în care ministerul de resort îşi permite să compromită Planul de înzestrare).

N-am, deocamdată, argumente să afirm că Guvernul Dragnea 2, în foame de bani, borfăşeşte şi proiectele de investiţii în Apărare. Aproape jumătate din bani sunt pe credite de angajament, nu creează deficit, se duc în datoria publică. Sper să fie vorba doar despre prostie criminală. 

Nu pot să nu-mi amintesc ce a răspuns noul ministru al Apărării, la audierile din Parlament, întrebat dacă va putea fi cheltuită, până la sfârşitul anului, suma de 2 la sută din PIB. “Vă asigur că voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege şi a nu se întârzia niciun minut, în aşa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce este prevăzut în buget şi să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi”.

Distinsul politruc Ţuţuianu ne asigura săptămâna trecută că nu va “întârzia nici un minut” (din seria de declaraţii nătânge “Guvernul va lucra non-stop”). Ba mai mult, a promis că a doua zi va ”analiza” împreună cu secretarii de stat, toate domeniile majore legate de înzestrare.  ”Vă asigur că urmăresc cu foarte multă îndârjire, voi urmări zi de zi şi ceas de ceas ca lucrurile să se întâmple şi să cheltuim nu banii oricum, ci să cheltuim pe proiecte care sunt prioritare şi care să ne asigure nouă mai multă securitate naţională”.

Au trecut câteva ceasuri de când Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, din motive de prostie pură a celor care l-au redactat, şi ministrul Apărării tace “cu foarte multă îndârjire”.

 

Citește și: