Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2971 vizualizări 28 aug 2017
Nici înaintea interviului acordat ieri Fox News relaţia cu preşedintele Donald J. Trump n-a fost, evident, una lipsită de tensiuni. 
 
Ultimele desfăşurări geostrategice cruciale i-au găsit pe poziţii de necoordonare, când nu chiar antagoniste. Cu câteva zeci de ore înainte ca preşedintele Statelor Unite să ameninţe Coreea de Nord cu “foc şi furie”, şeful dimplomaţiei vorbea despre aducerea lui Kim Jong-un la negocierilor. În preziua anunţării Strategiei Trump pentru Afganistan, Tillerson presa asupra talibanilor  să se aşeze la masa verde alături de Guvernul de la Kabul. În fine, săptămâna trecută, n-a aşteptat măcar ca primul ginere al Americii, Jared Kushner, responsabil cu Orientul Mijlociu, să aterizeze în fruntea unei delegaţii pe aeroportul din Cairo, că şi-a şi anunţat omologul egiptean despre decizia SUA de a tăia din stipendiile anuale, pe motiv de... nerespectare a drepturilor omului.
 
Ieri, la ora când uraganul Harvey se transforma deasupra Texasului în furtună tropicală, moderatorul Fox News Sunday realiza un interviu telefonic cu texanul Rex Tillerson.
 
Întrebat despre Strategia pentru Afganistan, Tillerson a răspuns la fel de evaziv ca documentul în discuţie. Despre “presiunea paşinică” asupra Coreei de Nord, după ce tocmai a mai lansat nişte rachete cu rază scurtă, aceeaşi eschivare stângace.
 
În finalul convorbirii, ministrul de Externe american a fost “încolţit” pe cea mai delicată dintre teme. Mira-m-aş ca răspunsurile lui Rex Tillerson să nu-l înfurie rău pe preşedintele Donald J. Trump. 
 
CHRIS WALLACE: În închiere, şi am întârziat cu peste un minut: controversa privind protestul rasial din Charlottesville şi răspunsul preşedintelui la acesta au devenit o problemă internaţională. O comisie ONU a criticat în această săptămână Administraţia Trump pentru “eşecul său la cel mai înalt nivel politic în a respinge fără echivoc şi a condamna incidentele rasiste violente şi demonstraţiile”. Preşedintele a fost în Phoenix săptămâna aceasta, vorbind mai mult despre presă decât despre neonazişti şi Ku Klux Klan. Aici a ajuns".
 
(A urmat un video clip cu declaraţia lui Trump: “Singura care oferă o platformă acestor grupuri ale urii e media însăşi şi ştirile false”).
 
“CHRIS WALLACE: Nu vă îngreunează misiunea de a promova valorile americane în întreaga lume, când o serie de lideri străini pun sub semnul întrebării valorile preşedintelui?  
 
REX TILLERSON: Chris, noi exprimăm valorile Americii de la Departamentul de Stat. Reprezentăm poporul american. Reprezentăm valorile Americii, angajamentul nostru pentru libertate, angajamentul nostru pentru tratamentul egal al oamenilor din întreaga lume. Iar acel mesaj nu s-a schimbat niciodată.  
 
CHRIS WALLACE: Şi când preşedintele intră în genul de controverse în care intră, şi comitetul ONU răspunde aşa cum a făcut-o, se poate spune că începe îndoiala dacă trăim acele valori. 
 
REX TILLERSON: Nu cred că se îndoieşte cineva de valorile poporului american sau de devotamentul guvernului american, al agenţiilor guvernamentale de a promova acele valori şi de a apăra acele valori. 
 
CHRIS WALLACE: Şi valorile preşedintelui?
 
REX TILLERSON: Preşedintele vorbeşte pentru el însuşi,  Chris.
 
CHRIS WALLACE: Vă delimitaţi de asta, domnule?
 
REX TILLERSON: Am vorbit – am făcut propriile mele comentarii cu privire la valorile noastre, într-un discurs la Departamentul de Stat, săptămâna trecută”.
 
De la fraza “Preşedintele vorbeşte pentru el însuşi” (în nume personal) poate începe uraganul. 

Citește și: