Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4117 vizualizări 20 iul 2017

Lunile de miere dintre Israel şi America lui Donald J. Trump – ”cel mai pro-israelian preşedinte din toate timpurile” – par să fi trecut. Siria e obiectul discordiei şi motivul de îngrijorare al Israelului în legătură cu ultimele demersuri ale Statelor Unite în zonă.

În marja summitului G20 de la începutul lui iulie, după lunga lor convorbire, preşedinţii Trump şi Putin ieşiseră cu un acord de încetare a focului în  sud-vestul Siriei (Daraa, Quneitra,  Sweida). Spuneam atunci că ruşii le-au făcut americanilor o concesie inteligentă, dându-i posibilitatea preşedintelui Statelor Unite să poată striga: ”Nu vor mai muri oameni!”. Zilele trecute, când israelienii au reacţionat dur la această iniţiativă, mi-am amintit replica din filmul horror cu iepurele şi vulpea şi am admirat, o dată în plus, redutabila diplomaţie de la Moscova.

Alarmat, premierul Netanyahu a pus imediat mâna pe telefon şi l-a sunat mai întâi pe secretarul de stat Tillerson, apoi – pentru că acesta nu l-a liniştit deloc – l-a apelat şi pe preşedintele Putin.

Acordul de încetare a focului viza vecinnătatea unei zone strategice pentru Israel, iar reproşul premierului – adresat în primul rând Americii lui Trump – era că neglijează grav problemele de securitate ale partenerului său şi că ar fi trebuit să ţină seama de cele trei “linii roşii” trasate de Cabinetul Netanyahu în ce priveşte Siria: ţinerea la distanţă a Iranului şi a Hizballahului libanez de Înălţimile Golan, prevenirea stabilirii pe teritoriul Siriei a forţelor militare iraniene şi blocarea oricărei tentative a Hizballah de dobândi armament de precizie. În legătură cu acest ultim punct, problemele sunt mai complicate. Pe de o parte, proiectilele trimise de Hizballah asupra Israelului au o precizie din ce în ce mai mare, pe de altă parte există informaţii că Iranul vrea să construiască sponsorizaţilor săi din Liban o fabrică de rachete.

Responsabilii de la Ierusalim sunt oricum preocupaţi de faptul că, după căderea Mosulului şi apropiata cucerire oraşului Rakka, capitalei Daesh, “golul” lăsat de autotintitulatul Stat Islamic va fi ocupat de iranieni. Semnale în sensul acesta au şi fost trimise Casei Albe, sub forma unei ameninţări deloc voalate: dacă America nu va împiedica înstăpânirea trupelor Ayatollahului Khamenei în regiune, un conflict deschis israeliano-iranian va fi de neevitat.  

Dacă Washingtonul tace chitic în legătură că îngrijorările  Israelului, şeful diplomaţiei ruse s-a grăbit să-l asigure public pe premierul Netanyahu că ţara sa nu e de nimic mai preocupată decât de securitatea Israelului. “Vulpea vine repede...”.   

Citește și: