Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2013 vizualizări 19 aug 2017

“Goy, bye!” (Pa, ne-evreule/străinule!). Analişti politici, personalităţi culturale şi organizaţii neguvernamentale din lumea întreagă au fost şocate de un cuvânt care se credea demult uitat: “goy”/”goi”. Iniţial, în ebraica biblică, substantivul “goi” (plural “goim”) desemna naţiunea, chiar poporul ales (Geneza 18,18). Cu timpul, a căpătat o conotaţie negativă şi s-a referit în mod peiorativ la ne-evreu, la străin.

Pentru marea majoritate a comentatorilor, “Goy, bye!”, referindu-se la naţionalistul, antisemitul disimulat Steve Bannon, aflat deseori în conflict cu Jared Kushner, dar şi cu ceilalţi consilieri, sugerează că în Casa Albă n-ar mai fi rămas decât evrei. De aici la teoriile conspiraţioniste (atât de dragi lui Bannon) nu e decât un pas: oculta iudeo(masonică) l-a luat ostatic pe preşedintele Trump.

Chiar dacă cei de la HuffPo ar fi titrat cu dorinţa de a bate un  “subtil” apropo antisemit, n-au reuşit decât să aprindă câteva spirite înguste, iar pe cele elevate să le împingă în ridicol.

Cel mai solid argument că “Goy, bye!” nu e decât o idioţenie e chiar justificarea abisală a redactorului şef al publicaţiei, doamna Lydia Polgreen: “s-a intenţionat a fi un omagiu combinat adus limbii idiş şi lui Beyonce” (cântăreaţa are în piesa ”Lemonade” versul  ”boy, bye”).

Titlul din HuffPo e doar demonstraţia că nu totdeauna “prostia nu doare”. Deşi e greu să nu-mi amintească de geniala  constatare “antisemitismul e socialismul imbecililor”. Chiar şi cel involuntar. 

Citește și: