Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
44256 vizualizări 8 aug 2017

Este inadmisibil, şi, deja, de neiertat, acest joc mincinos, de-a alba-neagra, cu electoratul, pe care îl practică echipa Liviu Dragnea aflată, în principiu, la conducerea social-democraţiei româneşti, în fapt la pescuit în ape tulburi.

O mânărie greu de explicat în termeni decenţi, românilor amăgiţi, minţiţi, aburiţi de un program fantasmagoric de guvernare, propus de păcălicii politicilor sociale, care, după ce au „suspendat”, cu surle şi trâmbiţe, „acciza 007” - introdusă de Victor Ponta, acest „008” al Kiseleff-ului -, imediat după majorarea (exclusiv pe hârtie, cum se va dovedi în viitorul imediat) a unor salarii şi pensii ale bugetarilor români, şefii puterii au reintrodus „acciza 009”, la carburant.

Consecinţe? Devastatoare: preţul benzinelor şi al motorinelor va reveni, după 1 septembrie anul curent, la nivelul celor din toamna anului trecut trăgând după el toate celelalte preţuri din piaţă – cel al transportului efectiv al mărfii, care se va regăsi în cuantumul preţurilor en gros şi la raft ale tuturor celorlalte produse şi servicii.

Ce rezultă de aici? Că majorările salariale, în sine, vor fi practic inexistente, de vreme ce toate preţurile vor fi în creştere, trăgând după ele rata inflaţiei, ceea ce va genera, în scurt, un „ochi” în fluxul economic, care va înghiţi, la minut, iluzoria creştere a salariilor şi a pensiilor.

Dincolo de acest adevăr al „buzunarelor devastat”, rămâne cinismul de neadmis al gafeurului de la Finanţe, care, în expunerea de motive a actului normativ prin care impune reintroducerea super-accizei, precizează:

„România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) şi al treilea cel mai mic preţ pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe), după Luxemburg (0,955 euro pe litru) şi Bulgaria (0,961 euro/litru). Dacă România are cel mai mic preţ din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de preţul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană cu un cost al benzinei mult peste ţări producătoare de petrol precum Marea Britanie şi Olanda, dar şi peste ţări precum Austria, Polonia, Bulgaria. Situaţia este similară şi în cazul preţului motorinei fără taxe, România se situează pe locul 17 în Uniunea Europeană ca preţ, mult peste ţările producătoare de petrol precum Uniunea Europeană şi Olanda, dar şi peste ţări precum Austria, Italia, Polnia, Bulgaria. (…) Ca urmare a diminuării fiscalităţii la începutul anului 2017 s-a înregistrat o diminuare a ponderii taxelor în preţul carburanţilor, România înregistrând cea mai redusă pondere a taxelor în preţul de carburanţi din UE”.

Adică, după ce a promis lapte şi miere naţiei, în campania electorală, Dragnea şi susţinătorii/susţinătoarele sale s-au repliat, spre a da ordin ca, în orice situaţie în care cetăţeanul român stă cumva, puţin mai bine decât decât oricare alt european – indiferent de PIB-ul statului în care trăieşte, de salariul său, de indemnizaţiile sale, de sporurile sale salariale -, să i se ordone: „Omule, marş la locul tău!”.

Cine crede că românul acesta va uita, încă o dată, umilinţele la care e supus, astăzi, după ce a fost minţit, fezandat şi luat de prost în campanie, se înşală amarnic.

Le jeux sont faits! Nimic nu mai merge!

Citește și: