Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3271 vizualizări 12 apr 2017

După discuţii de ore întregi cu Lavrov şi după ce a fost lăsat să aştepte, Tillerson a fost primit şi de preşedintele Putin, la un dialog de aproximativ două ore.

Câteva consideraţii la cald despre conferinţa de presă comună a celor doi miniştri de Externe, care s-a încheiat cu puţin timp în  urmă.

Lavrov a caracterizat dialogul cu omologul său “substanţial” şi “foarte deschis”, Tillerson – “productiv”.

Ambii au căzut de acord că nivelul relaţiilor ruso-americane, foarte scăzut, trebuie revigorat. Că încrederea reciprocă trebuie reclădită, cum se cuvine între două ţări nucleare (Tillerson). Au reafirmat scopul comun al luptei contra terorismului şi a auto-intitulatului Stat Islamic. Rusia şi-a menţinut cererea pentru crearea unei comisii de experţi internaţionali, “independentă” şi “onestă”, care să cerceteze atacul chimic de la Khan Shaykhun, pe care îl consideră în continuare (cu argument puerile la început, acum fără nici un argument) o înscenare. Rex Tillerson n-a obiectat la această cerinţă, dar nici n-a adus argumente că atacul chimic a fost executat de armata lui al-Assad.  

Ministrul Lavrov care dimineaţă, înaintea convorbirilor, declarase că speră să obţină din dialogul cu ministrul Tillerson o clarificare a poziţiei americane, confuzie şi contradictorii, cu privire la Siria şi Orientul Mijlociu, la celelalte problem fierbinţi de pe agenda internaţională, la sfârşitul zilei nu părea foarte dumirit.  

Fireşte, după declaraţiile oficiale a celor doi înalţi diplomaţi, prima întrebare a ziariştilor a fost despre faptul că preşedintele Donald J. Trump tocmai îl numise pe Bashar al-Assad “un animal”.  A venit apoi întrebarea dacă Rusia a intervenit în alegerile din Statele Unite – Lavrov a negat categoric.  Lui Rex Tillerson i s-a pus previzibila întrebare despre Coreea de Nord. A răspuns că nu e nimic neobişnuit ca nave militare să patruleze în zonă. Lavrov a ţinut să adauge aici o frază pacifistă: Coreea de Nord trebuie denuclearizată, dar prin negocieri. Printre ultimele întrebări - complicitatea Rusiei la atacul chimic din 4 aprilie. O întrebare retorică. Fireşte că Rusia ştie tot ce mişcă în Siria. Dacă, zilele trecute, Tillerson povestea gogomănia cum sirienii i-au păcălit pe ruşi, iar ieri, la G7 era convins de complicitatea Rusiei, astăzi la conferinţa de presă a afirmat, scurt, că nu există dovezi.

Citește și: